Байдън с историческо решение за Израел. Безпрецедентна подкрепа

В Белия дом обмислят нещо крайно изненадващо

Байдън с историческо решение за Израел. Безпрецедентна подкрепа | StandartNews.com

Историческо решение за Израел обмисля американският президент Джо Байдън. Той възнамерява да посети Израел в знак на подкрепа за държавата след терористичната атака на „Хамас“, съобщи Politico.

Двама служители казаха, че Байдън може да кацне в Израел още тази седмица, но добавиха, че пътуването може да не се случи скоро или въобще. Според тях посещението зависело от ситуацията със сигурността в Израел и състоянието на война, която бързо излиза извън контрол, във връзка със сухопътна инвазия в Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху покани Байдън да посети Израел, когато двамата разговаряха в събота, казаха официални лица, като един от тях допълни, че администрацията на американския президент „претегля“ офертата.

Байдън е казал, че има интерес да отиде, тъй като присъствието му ще демонстрира силна подкрепа на САЩ, след като „Хамас“ уби повече от 1300 израелци и взе около 150 заложници, включително американци.

Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност, каза, че „нямаме ново пътуване за обявяване“, но не отрече, че пътуването е в процес на обмисляне.

Сътрудниците на Белия дом отбелязват, че Байдън е правил дръзки пътувания и преди, а именно посещението му в Киев през февруари. Това посещение беше смятано за един от акцентите в неговото президентство, предаде бТВ.

Но докато пътуването до столицата на Украйна включва тайно 10-часово пътуване с влак, пътуването до Израел в известен смисъл би било още по-сложно.

 

Още през февруари САЩ съобщиха на Русия да не се намесва в пътуването и Москва не се опита да спре президента, въпреки че сирените за въздушна тревога се включиха, докато Байдън и Володимир Зеленски вървяха по улиците на Киев.

„Хамас“, групировка, която Съединените щати определиха като терористична организация, е по-вероятно да нанесе провокативен удар срещу пътуващ президент, според един от служителите.

Дебатът за пътуването е и на фона на нарастващото безпокойство на администрацията на Байдън относно влошаващата се хуманитарна криза в Газа.

Всичко това е на фона на очакващата се сухопътна офанзива от страна на Израел в ивицата Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай