Българска връзка в "Панама пейпърс"

Българска връзка в "Панама пейпърс" | StandartNews.com

Българска следа се появи в темата с "Панама пейпърс". Българка е била един от директорите и доверени лица на мексиканския бизнесмен Хуан Армандо Инойоса Канту, наричан „привилегирования Барон", съобщи мексиканската медия Centredaily, цитирана от "Епицентър".

Българката била натоварена със задачата да създаде верига от фирми, чрез която се избягва декларирането на доходи. Нейното име обаче не се споменава от изданието. Жената, спечелила доверието на мексиканския бизнесмен, е работила по създаването на верига от фирми в Холандия, Нова Зеландия и Великобритания. Проследени са нейни имейли, от които се разбира, че е инвестирала пари още в Германия и Ню Йорк. Тя била висш член на борда на директорите на тези фирми, а в екипа й имало още седем други директори за отделни операции.

Канту забогатял чрез близките си връзки със семейството на мексиканският президент Енрике Пеня Нието. Смята се, че дори е подарил къща за 7 милиона долара на съпругата му. Бизнесменът печелил крупни обществени поръчки, от които заделял милиони и за себе си. Няма официани данни какво е финансовото състояние на Канту, но се говори за минимум  от 3,5 милиарда долара. 

 „За съжаление, заради успеха си моят клиент е мразен от доста хора и има негативен публичен образ", коментира адвокат на бизнесмена от Маями.

"Възможно ли е стотици журналисти от десетки държави да анализират една година над 11 милиона документа за дейността на офшорни компании и да не напишат за нито един американец?", пита пък в блога си Крейг Мъри, бивш британски посланик в Узбекистан.

Дипломатът изтъква като най-сериозен проблем по темата това, че така наречените  "Досиетата от Панама" или базата данни, на която те се основават, не е публично достъпна. "Няма никакъв начин да се търсят имена на хора, компании, партии", аргументира се Мъри. 

Той обръща внимание, че екипите на "Зюддойче цайтунг" и "Гардиън" са търсили предимно имена, свързани с нарушаване режима на санкции на ООН. Това автоматично насочва към Русия, Сирия, Зимбабве, Северна Корея. "Но така филтрирането на данните от Mossack Fonseca от корпоративни медии директно следва дневния ред на западните правителства. Изобщо не се споменава кантората да е използвана от огромни западни корпорации или западни милиардери, които иначе са основните клиенти", акцентира дипломатът, цитиран от "Дневник". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай