Азербайджан: Чакаме наказание за престъпниците

Изявление на омбудсмана на републиката

Азербайджан: Чакаме наказание за престъпниците | StandartNews.com

Трагедията от 20 януари, извършена преди 31 години в резултат на нехуманната и вероломна политика на ръководството на СССР срещу азербайджанския народ, е запечатана в паметта на нашия народ като нощта на Черния януари. Това е и дата, която свидетелства за борбата, съпротивата и гордостта на нашия народ по пътя към неговата свобода и независимост.

По това време хората протестират срещу предубедената политика на ръководството на СССР, настояват за разследване на престъпленията, извършени срещу азербайджанци в Армения, както и от сепаратисти в Нагорни Карабах и искат наказание на престъпниците. Масовото убийство от 20 януари е извършено от бившето ръководство на СССР, за да потисне справедливия глас на хората, както и за да се предотврати възможността за независимост на Азербайджан. В деня преди трагедията, енергийният блок на азербайджанската държавна телевизия е взривен като провокация, организирана от Комитета за държавна сигурност на СССР, за да се укрие информация за планираното събитие от населението и световната общност като цяло.

През нощта на 19 срещу 20 януари 1990 г. съветската армия е разположена в Баку, Сумгаит и други градове и области на страната, без да се обявява извънредно положение. Стреля се по цивилни с различни оръжия. Въоръжените сили убиват безмилостно 150 невъоръжени цивилни, независимо от тяхната националност, възраст или пол, включително деца, жени и възрастни хора. 744 мирни, невинни хора са ранени в столицата Баку и околностите, стотици са безследно изчезнали и 841 лица са незаконно затворени. Открит е огън дори по линейки и лекари, превозващи ранени, като сред медицинския персонал също има жертви и ранени. След обявяване на извънредно положение на 20 януари, са убити 21 души.

На 21 януари 1990 г. в Москва от името на азербайджанския народ националният ни лидер Гейдар Алиев прави категорично изявление във връзка с тези кървави събития, с което призовава за правна оценка на масовото убийство, извършено срещу нашия народ на 20 януари и наказание на извършителите.

Трагедията от 20 януари, извършена от съветската армия срещу обикновените хора не пречупва волята на нашия народ и борбата за свобода води до възстановяване на независимостта на Азербайджан през 1991 г.

По инициатива на президента Гейдар Алиев, който идва на власт за втори път през 1993 г. по искане на хората, е проведено специално заседание на Милли Меджлис и това кръвопролитие получава своята политико-правна оценка. Датата 20 януари е обявена за Национален ден на траур в нашата република. Всяка година на този ден с дълбоко уважение се почита паметта на стотици хиляди мъченици.

Според президентския указ гражданите на Република Азербайджан, убити при трагедията получават почетното звание „Мъченик от 20 януари“, и продължават държавните грижи за лица, получили увреждания по време на събитията от 20 януари 1990 г.

Трябва да се отбележи, че по това време, в резултат на подкрепата на Съветското правителство на Армения е извършено етническо прочистване, геноцид срещу Азербайджан и двадесет процента от нашите земи са окупирани, невинно азербайджанско население е изгонено насила от Армения, както и от Нагорни Карабах, който е неразделна част от Азербайджан, и седем съседни области на страната, което доведе до грубо нарушение на основните права на един милион цивилни. Като отхвърля мирното разрешаване на арменско-азербайджанския конфликт в Нагорни Карабах и с цел окупация на нови територии, Армения извърши провокации, насочени към позициите на нашата армия през юли и август 2020 г., наруши прекратяването на огъня в края на септември 2020 г. и

обстрелва позиции на азербайджанската армия и цивилни селища. В резултат са убити и ранени много военнослужещи и цивилни и са сериозно повредени граждански съоръжения, включително жилищни сгради. В отговор, азербайджанската армия под ръководството на върховния главнокомандващ Илхам Алиев започна контраофанзивна операция на 27 септември 2020 г. и за кратък период от време освободи повечето от нашите територии от окупация.

На 10 ноември беше подписан исторически документ, който официализира пълното поражение на Армения. С освобождението на окупираните ни земи е дадена възможност на стотици хиляди цивилни да се завърнат в земите на своите предци, а така основните им права са възстановени.

Бихме искали да отбележим със съжаление, че макар да е грубо нарушение на международни правни инструменти в резултат на ужасното деяние, извършено срещу човечеството, едно от най-ужасните престъпления на XX век предвид своето естество и мащаб, събитията от 20 януари не са получили международна правна оценка. Така и досега поръчителите и извършителите на кръвопролитията не са наказани.

Силно вярваме, че извършителите на това кърваво престъпление скоро ще бъдат изправени пред съда, като се даде международна правна оценка на трагедията от 20 януари 1990 г.

Призоваваме международните институции и международната общност като цяло да даде правна оценка на това престъпно деяние, свързано с тежки нарушения на човешките права и само по себе си представляващо нарушение на международните правни норми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай