Атентат на гара в Нигерия взе десетки жертви

Атентат на гара в Нигерия взе десетки жертви | StandartNews.com

Лагос. Потвърдените жертви от бомбените атентати автобусна спирка в близост до столицата на Нигерия Абуджа в понеделник са 71, а други 124 са ранени, заяви говорителят на полицията Франк Мба пред Ройтерс.

По-рано се смяташе, че жертвите няма да надхвърлят 40.

Взривът избухна в пиковия сутрешен час на автогарата на Няня на около 8 км южно от Абуджа. Причините за експлозията не са известни, но подозренията вероятно ще паднат върху ислямистката групировка "Боко харам", отбелязва Ройтерс.

От 2009 година ислямистите водят все по-кървава битка срещу властите в североизточната част на Нигерия.

Ислямистите са нападали нигерийската столица и преди. През 2011 година беше извършен атентат в седалището на ООН в града, при който загинаха 26 души.

Оператор на Ройтерс е видял десетки тела на спирката, която се намира на около 8 км южно от центъра на Абуджа. Друг кореспондент на агенцията заяви, че над 30 коли и минибусове са се взривили от последвалите експлозии.

Повече от два автобуса, превозващи работници, са ударени от взрива, свидетелства мъж от мястото на инцидента.

Все още никой не е поел отговорност за кървавата баня, но заподозряна е ислямистката въоръжена група "Боко Харам", под ръководството на която в североизточната част на страната има бунтове, взимащи все повече жертви.

"Боко Харам" убиха поне 60 души при нападение на село преди три дни. Други осем души бяха убити при атака на колеж за обучение на учители.

Ислямистите, които искат да превърнат Нигерия в ислямска държава, концентрираха яростните си атаки в североизточната част на страната, където започна и метежът им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай