Американски B-52 навлязоха в китайската зона за сигурност

Американски B-52 навлязоха в китайската зона за сигурност | StandartNews.com

Токио/Вашингтон. Два невъоръжени американски B-52 бомбардировачи на тренировъчна мисия са прелетяли над спорните острови в Източнокитайско море без да уведомят Пекин, докато основните авиокомпании на Япония също игнорират китайските власти, когато самолетите им са преминали през новата зона за отбраната на въздушното пространство в сряда, предаде Ройтерс.

Незачитането от страна на Япония и нейния съюзник на Съединените щати вдигна залога в териториалния сблъсък между Пекин и Токио за островите и предизвиква Китай да направи следващия си ход, твърдят експерти.

Китай публикува координатите на новата зона за отбрана на въздушното пространство през уикенда и предупреди, че ще предприеме "отбранителни спешни мерки" срещу самолети , които не успяват да се идентифицират правилно във въздушното пространство. Новата зона обхваща голяма част от Източнокитайско море.

"Ако САЩ проведат още два или три полета като този, Китай ще бъде принуден да отговори. Ако Китай може да отговори само устно, това би било унизително", каза Сун Чже, професор в Центъра за американско-китайските отношения в Университета Цинхуа в Пекин пред Ройтерс.

"Концепцията за хартиения тигър е много важна. Всички страни са изправени пред този проблем. Япония и Съединените щати не искат да бъдат поставени в позиция, където те са хартиени тигри. Китай има още по-малко желание да бъде хартиен тигър", добави той.

Министерство на отбраната на Китай заяви, че е наблюдавал целия полет на самолетите САЩ през зоната във вторник. Говорител на Пентагона заяви, че самолетите нито са били наблюдавани, нито потърсени от китайски самолети.

След искане от страна на японското правителство, Japan Airlines и ANA Holdings обявиха, че са спрели да дават летателните си планове и друга информация на китайските власти в сряда.

Сдружението на авиационната индустрия на Япония заяви, че е заключило, че няма заплаха за безопасността на пътниците чрез игнориране на китайските искания.

Полетът на бомбардировачите B-52 е част от дълго планирана тренировка, каза военен американски представител.

"Но Пекин може да е бил хванат неподготвен и може да променe своя подход", каза Дийн Ченг, анализатор в консервативната фондация Heritage.

"Фактът, че Вашингтон отговори и реагира толкова силно, изпраща много ясно предизвикателство обратно към Пекин и казва: "Вижте, в случай, че се чудите, ние сме сериозни, когато казваме, че сме съюзник на Япония и не се бъркайте в това."

Посланикът на САЩ в Япония Каролин Кенеди, в първата си реч след като зае поста по-рано този месец, критикува "едностранни действия на Китай, които подкопават регионалната сигурност".

Кенеди каза също, че Япония е показала "голяма сдържаност през изминалата година" и призова Токио да продължи да го прави. "Ние насърчаваме Япония да повиши комуникацията със съседите си".

Китайските действия вероятно ще засилят подкрепата в Япония за премиера Шиндзо Абе да засили военните и да разхлаби ограниченията наложени върху тях от следвоенната пацифистка конституция на страната.

Докато Вашингтон не взема позиция по суверенитета над островите Сенкаку, тя признава, че Токио има административен контрол над тях, и затова е обвързана с договор, който да защитава Япония в случай на въоръжен конфликт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай