Унгария с интересен подход - "за" и "против" санкциите срещу Русия

По-рано днес Орбан отново критикува европейския елит

Унгария с интересен подход - "за" и "против" санкциите срещу Русия | StandartNews.com

Унгария публикува въпросник за национални консултации за или против наложените европейски санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Налагането на санкции изисква единодушно гласуване на европейските лидери и резултатът от запитването може да бъде използван от унгарския премиер Виктор Орбан като претекст Унгария да блокира налагането на наказателни мерки срещу Москва заради войната.

На "Фейсбук" страницата на унгарското правителство пише - "Ние вярваме, че санкциите ни унищожават", а след това са посочени 7-те въпроса от консултациите. Премиерът Виктор Орбан не веднъж е казвал, че Европа се прострелва в крака с наложените санкции.

По-рано днес Орбан отново критикува европейския елит за налагането на 8-мия пакет от санкции, макар че в Брюксел Будапеща одобри пакета. Националните консултации нямат законови последствия, но те не за първи път се използват от правителството на управляващата партия Фидес, придружени с мащабни мултимедийни кампании.

В последният въпросник унгарците са запитани дали са съгласни с евентуални санкции срещу руските газови доставки, които "биха поставили под риск отоплението на дома и възможността на европейската икономика да оперира". Друг въпрос за ефекта от санкциите върху цените, особено на хранителните продукти, посочва именно тях за спираловидната инфлация и за цитирам "увеличаващият се риск от глад в развиващите се държави, който води до по-голям миграционен натиск" към европейските граници.

Въпросникът за санкциите ще бъде разпратен до всички 8 милиона домакинства в Унгария, а отговорите трябва да бъдат върнати до 9 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай