Почина бившият президент на Франция Жак Ширак

Бившият държавен глава е издъхнал тази сутрин

Почина бившият президент на Франция Жак Ширак | StandartNews.com

Бившият президент на Франция Жак Ширак е починал на 86-годишна възраст, съобщи семейството му.

Бившият държавен глава е издъхнал тази сутрин. До него е било семейството му, се казва в изявлението.

Жак Ширак е роден на 28 ноември 1932 г. във френската столица Париж. Той е един от лидерите на голистката партия. Играе важна роля в президентските кампании на Шарл дьо Гол през 1965 г. и на Жорж Помпиду през 1969 г.

През 1972 г. става министър на земеделието на кабинета на премиера Пиер Месмер.

По времето на президента Валери Жискар д'Естен е назначен за министър-председател. На този пост остава от 1974 до 1976 г. През 1977 г. е избран за кмет на Париж. Повторно е избран за премиер през 1986 г., като едновременно с това запазва поста си на градоначалник на столицата, което е позволено от френските закони. Ширак е единственият френски политик, който два пъти е ставал премиер.

След като през 1988 г. президентът Франсоа Митеран разпуска Националното събрание, това слага край и на неговото второ правителство.

През 1995 г. Жак Ширак е избран за президент. Той е последният френски държавен глава със 7-годишен мандат, след като през 2000 г. срокът на управление на държавния глава е съкратен до 5 години и по този начин се изравнява с мандата на Националното събрание.

През 2002 г. е преизбран за държавен глава, като печели безапелационно срещу лидера на Националния фронт Жан Мари льо Пен. През 2007 г. Жак Ширак напуска Елисейския дворец.

Жак Ширак беше един от последните големи държавници в Европа, които определяха развитието на световната политика през втората половина на ХХ век и началото на ХХI. Той ще бъде запомнен с това, че през 2003 г. публично се противопостави на САЩ във връзка с инвазията в Ирак.

През последните години Жак Ширак боледуваше и рядко се показваше на обществени събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай