Петък,

Париж не ще преговори с Македония и Албания за ЕС

От: Редактори -
744
Париж не ще преговори с Македония и Албания за ЕС
A
A
A

Франция се придържа към твърдата си позиция срещу преговори за членството в ЕС на Албания и Северна Македония, подготвяйки се за сблъсък между френския президент Еманюел Макрон и колегите му тази седмица в Брюксел, предаде Ройтерс.

Европейски министри обсъдиха в Люксембург даването на зелена светлина на Тирана и Скопие, но представител на френското президентство заяви, че Париж е против започването на преговори, макар че е подкрепил евентуално членство за двете балкански страни.

„Тези държави ще бъдат част от ЕС един ден, но е твърде рано да започваме процеса към разширяване“, заяви президентският представител.

В Люксембург френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален настоя, че не може да се продължи напред, преди да има реформа по въпроса как и кога кандидатите за членство се проверяват за изпълнение на поставените от Брюксел цели – от икономическа политика до права на човека и върховенството на закона.

Франция заявява, че ЕС е изправен пред твърде много предизвикателства, сред които Брекзит, Китай, сочен за „стратегически съперник“, Русия, миграцията, за да допусне още две страни от Балканите.

Френската позиция предизвика опасения в Брюксел за още отлагания в и без това проточения процес, което може да тласне балканските страни в обятията на Русия и Китай.

„Първото нещо, за което трябва да поговорим, е как Европа трябва да реформира, по който прави разширяването и преговорите“, каза Дьо Моншален, наричайки процеса „безкрайна сапунка“.


Всички новини от категория Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com