Лиз Тръс и нейната реч - протести и критики

Джо Байдън ще се обади по телефона на Тръс

Лиз Тръс и нейната реч - протести и критики | StandartNews.com

Новият британски премиер Лиз Тръс произнесе първата си реч, след като бе назначена по-рано днес на поста. Тя обеща много на британците, но докато говореше пред "Даунинг стрийт 10", по околните улици демонстранти скандираха протестни лозунги и пускаха силна музика, в това число и песента "Mad World" (в превод: "Луд свят"), предаде ДПА.

Всичко това можеше да се чуе и докато Тръс говореше.

В края на речта си Тръс се усмихна и помаха на журналистите и на парламентаристите от нейната партия, дошли да изслушат словото й и бе бурно аплодирана от депутатите. 

Същевременно говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че по-късно днес американският президент Джо Байдън ще се обади по телефона на Тръс, предаде Фран прес.

"С нетърпение очаквам да задълбочим специалната връзка между нашите две страни и да работим в тясно сътрудничество по световните предизвикателства", написа пък Байдън в Туитър.

Говорителката на Белия дом каза, че има един въпрос, който внася смут в тази специална връзка. Байдън винаги е бил ясен относно постоянния си интерес към Северна Ирландия. "Нашият приоритет си остава да съхраним постигнатото от споразумението за Разпети петък и да запазим мира, стабилността и  просперитета на Северна Ирландия", подчерта тя, визирайки договора от 1998 г., сложил край на конфликта в Северна Ирландия. Тръс иска обаче да пренапише протокола за Северна Ирландия, допълващ договора за Брекзит между Лондон и Брюксел. САЩ винаги са поставяли като условие за търговско споразумение с Обединеното кралство спазването на този текст, който предвижда отворена градина с Република Ирландия, отбелязва Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай