Джонсън в криза. Министри продължават да напускат

27 министри напуснаха и декларираха, че нямат доверие на премиера Вчера подадоха оставки две ключови фигури - министърът на финансите и министърът на здравеопазването.

Джонсън в криза. Министри продължават да напускат | StandartNews.com

Още петима британски министри подадоха оставки. Така общо 27 министри и правителствени сътрудници напуснаха и декларираха, че нямат доверие на премиера.

Вчера подадоха оставки две ключови фигури - министърът на финансите и министърът на здравеопазването. Само днес си тръгнаха още петима, сред които министрите не културата, образованието, бизнеса и регионалното управление. Борис Джонсън заяви, че ще назначи нови министри и продължава да управлява.

Въпреки голямото недоволство и натиск да се оттегли, Борис Джонсън заяви уверено, че няма такива намерения.

„Честно казано, господин председател, работата на един премиер, когато му е дадена в тежък момент, е да продължи напред. Точно това смятам да направя”, каза той.

Критиките далеч не са само от опозицията. Към министрите, които напуснаха и обявиха, че нямат доверие на Борис Джонсън, се присъединяват десетки депутати на управляващата партия. Те смятат, че Джонсън се е компрометирал в очите на избирателите и собствените си колеги.

„Подходът на премиера към управлението създава истинска поточна линия за непрестанни проблеми, които парализират управлението. Днес го моля пак - направете достойната стъпка. Поставете благото на нацията над собствените си интереси. Невъзможно е това правителство да продължи да работи”, каза Дейвид Дейсвис - съпартиец на Джонсън в Консервативната партия.

Поредният скандал е заради бившия ръководител в Консервативната партия Крис Пинчър. Въпреки че знаел, че редица мъже, както от партията, така и случайни граждани, са подали оплаквания срещу него, че ги е опипвал и тормозил с неприлични предложения, Борси Джонсън го назначил за ръководител на мнозинството в парламента. После излъгал, че не е знаел за сигналите. По улиците на столицата разделението беше подобно на това в парламента.

„Не знаят какво правят. Пълен хаос цари в това правителство. Борис да си ходи”, коментира Джо Паркър - управител на строителна фирма.

„Мисля, че трябва да остане на поста. Свърши отлична работа с Brexit и пандемията. Сега се справя отлично с проблема в Украйна. Всеки има слабости, но при него силните страни са повече”, коментира Ричард Шустър, който е банкер.

„След оставките на Джавид и Сунак, трябва и Джонсън да си ходи. В един момент идва в повече”, смята Киран Синг - инвестиционен мениджър.

„Нека остане. Той е изправен пред редица проблеми, от които други хора абдикираха. Много предпочитат да го критикуват, но те дали щяха да свършат по-добра работа?”, запита Деби Линг - управителка на сграда.

Така въпросът остава. След като подобно на скандала с тържествата по време на карантина Борис Джонсън сам създаде сегашния проблем, следващите седмици ще покажат ще успее ли отново да се измъкне и да запази поста.

По информация на Нова телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай