Сашо Томов купи акции от себе си

Сашо Томов купи акции от себе си | StandartNews.com

Дълго чаканата продажбата на акции в ЦСКА започва на 19 март. Това съобщи Александър Томов на брифинг днес. И даде пример със себе си. Сам купил 198 000 бройки от офшорката "Лира инвестмънт", която контролира. Става въпрос за част от стария пакет от 5 080 000 акции. Няколко души освен Томов имат такива, купиха ги на цена от 2 лева. На 19 март започва продажбата на нови 3 милиона акции, всяка от тях струва по 3 лева. Минималният пакет обаче ще е 30 лева. Емисията ще е успешна, ако се изкупят около 1,4 милиона бройки. Томов изчисли, че за целта пари трябва да извадят 20-30-40 хиляди запалянковци.

 

"Преценката ми като икономист е, че тази единична цена от три лева е под реалната стойност. Разбира се ще има и хора, които ще купуват с търговска цел. Моята оценка бе пет лева, но стартираме от три. Ако има голямо търсене, акциите ще поскъпнат", каза Томов, "Демокрацията е в акционерството, дами и господа, а не в чичко Паричко. 55% от американското население са акционери".

 

Парите от продажбата няма да отидат за лиценза, тъй като ще бъдат получени в ЦСКА през май.

 

Томов призна, че обявените от него 52 бизнесмени, готови да купят големи дялове в ЦСКА при вътрешната продажба, са се стопили наполовина заради лошия имидж, че клубът ще фалира всеки момент.

 

Реалният собственик отново отложи обявяването на новия генерален спонсор с няколко седмици. Задълженията на ЦСКА в момента са около 16 млн. лева, част от които към настоящите босове. Според Томов те са управляеми и лицензът ще бъде спасен.

 

Съдят "Титан" за 11 млн.

 

ЦСКА ще заведе дело срещу бившите собственици на клуба от "Титан" на стойност 11 милиона лева. Това разкри Александър Томов. "Завеждаме поредица от дела. Най-голямото е към "Титан". Те подписаха, че ще покрият част от задълженията на клуба, но не го направиха. Имаме нотариална покана. Делото срещу "Титан" ще бъде за 11 милиона. Ще има и още една нотариална покана", каза бившият вицепремиер.

 

"Заварихме нeколкостотин неплатени човека. Огромни списъци. Не знам как това е възможно да се случва в съвременна България. Състезатели, треньори. Заварихме заплати, давани на приятели. Някои, които се пишат огромни цесекари, и те са на опашката от бившето ръководство", допълни Сашо Томов.

 

Правилата

 

1. Минимален пакет от акции - 10 броя. Цена на една акция 3 лева. 2. Акциите са поименни и могат да бъдат закупени от лица над 18 г. 3. Придобиването може да бъде осъществявано само срещу лична карта. 4. При закупуването се заплаща банкова такса.
Права на акционера: 1. Който закупи акции, по никакъв начин не купува дългове. 2. Който закупи акции, участва пряко или чрез свой представител в акционерното събрание на клуба.
3. Който закупи акции, избира и може да бъде избран в ръководните органи на дружеството.
4. Който закупи акции, може да продава своите акции. 5. Който закупи акции, може да получава дивиденти. 6. Който закупи акции, може да получава подробна и постоянна информация за състоянието на клуба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай