Президентът на Международния кънки съюз Отавио Чинкуанта стана Доктор хонорис кауза на НСА

Президентът на Международния кънки съюз Отавио Чинкуанта стана Доктор хонорис кауза на НСА  | StandartNews.com

София. Президентът на Международния кънки съюз (ISU) и член на Международния олимпийски комитет (IOS) г-н Отавио Чинкуанта бе удостоен с престижната титла Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски".

Г-н Чинкуанта пристигна в България придружен от екипа си: Генералния директор на ISU г-н Фреди Шмид, координатор-развитие в организацията г-н Джорджи Салак, председателя на техническата комисия по шортрек г-н Стойчо Стойчев и асистентката на г-н Чинкуанта г-жа Симонетта Спалуто.

Символите на почетното звание бяха връчени от ректора на НСА „Васил Левски" доц. Пенчо Гешев на 20 ноември 2014 г. в присъствието на зам.-министъра на младежта и спорта г-н Калин Каменов, консула на Италия г-н Луиджи ди Джоя, зам.-кмета на район „Студентски" г-жа Велина Белева, олимпийския шампион и член на Изпълкома на БОК г-жа Здравка Йорданова, председателя на БФ Кънки г-жа Татяна Йорданова, ректорското и деканското ръководство и Академичната общност на НСА.

Водещ на церемонията бе проф. Даниела Дашева, зам.-ректор по научната, проектната и международната дейност, а богатата биография на г-н Чинкуанта бе представена от доц. Николай Изов, зам.-ректор по учебната работа.

Сред мотивите за удостояването на г-н Чинкуанта със званието са подпомагането от негова страна на дисциплините фигурно пързаляне и шорттрек в България посредством програмите на Международния Кънки съюз за финансово подпомагане на развитието на млади и перспективни състезатели (Devlopment program) – персонални степендии за изявени състезатели, финансиране на участието в МСК и МТО на младите и талантливи кънкьори Кариерата на г-н Отавио Чинкуанта в ISU започва през 1975 г. Той е избран за първи път като член със специфични функции в най-старата зимна спортна федерация, основана през 1892 г. Като такъв той започва интензивна дейност, която води до голямо развитие на спортните дисциплини в ISU. От голямо значение е и неговата роля като технически делегат на ISU на Зимните олимпийски игри в Албервил (1992г.) и в Лилехамер (1994г.). Това допринася за избирането му през 1992 г. за Вицепрезидент на ISU, а през 1994 г. Конгресът го избира за Президент на Международния кънки съюз – пост, който той заема и в момента.

Под негово ръководство ISU – една от най-важните международни олимпийски спортни федерации, постига забележителен напредък в рамките на прилаганите спортни дисциплини по фигурно пързаляне, танци на лед, синхронно пързаляне, бързо пързаляне с кънки и бързо пързаляне с кънки на къса писта.

В Атланта през 1996 г. Международният Олимпийски Комитет избира Отавио Чинкуанта за Член на МОК. Като такъв той е назначен в едни от най-важните комисии на МОК за Олимпийско движение и Олимпийска солидарност. В момента той е член на Комисията по маркетинг на МОК.

Поздравления към новият Доктор хонорис кауза отправиха зам.-министърът на младежта и спорта г-н Калин Каменов и председателят на БФ Кънки г-жа Татяна Йорданова.

В препълнената Заседателна зала на академията присъстваха множество преподаватели и студенти, които имаха възможността да чуят публична академична лекция на г-н Чинкуанта на тема „Финансовите възможности в света на спорта", в която той сподели примери от дългогодишния си управленски опит и сподели огромната си благодарност за честта да бъде удостоен с почетната титла. В края на словото си той заяви, че никога няма да забрави този прекрасен ден в София.

Титлата „Доктор хонорис кауза" на Национална спортна академия „Васил Левски" се присъжда на видни личности с висок обществен авторитет и принос към развитието на спорта в световен мащаб. Сред носителите на това престижно академично звание са: Жак Рох, Хуан-Антонио Самаранч, Франц Бекенбауер, Сеп Блатер, Егидиус Браун, Сергей Бубка, шейх Сауд бин Абдулрахман Ал-Тани и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай