Добра форма = движение и правилно хранене

Те имат отношение върху мускулатурата, качеството на сън и нивата на стрес в организма

Добра форма = движение и правилно хранене | StandartNews.com

Едно от най-добрите неща, които може да направите за себе си, е да комбинирате движение със здравословно и балансирано хранене. Това ще ви донесе изключително много ползи, не само за това как изглеждате, а и как се чувствате и колко качествено спите нощем.

Движението и храната са два основни фактора, когато говорим за здравословен начин на живот. Те имат отношение върху мускулатурата ни, качеството на сън и стресовите нива. Те са и неразривно свързани: за да функционира тялото ни оптимално, приемът на храна и наптки трябва да бъде възможно най-добре адаптиран към физическите усилия, които полагаме ежедневно.

Балансираната диета осигурява на тялото необходимите микро- и макронутриент за добро здраве. Мазнините, протеините и въглехидратите служат като източник на енергия за тялото, регулират функцията на органите, подпомагат обновяването на клетките и др. Спортът или по-скоро физическата активност, независимо каква е тя, води до това тялото ни да работи по-усилено, за да поддържа добро физическо състояние и да развива физическия ни потенциал.

Комбинитайки движение с хранене, вие си предоставяте един от най-добрите начини да постигнете здравословните си цели: добра форма, по-качествен сън, по-малко стрес.

Спорт

Как да интегрирате спорта в ежедневието си обаче?

Ако досега не сте били осоено активни, но искате да започнете, според Световната Здравна Организация (СЗО) би било хубаво да извършвате поне 150 минути умерана активност или 75 минути интензивна активност всяка седмица. В идеалния случай, движението ви трябва да продължава повече от 10 минути наведнъж, за да има благоприятен ефект върху дихателната дейност и сърдечната честота.

 

Опитайте се да включите новите си спортни навици в рутината си.

Ключът към успеха е последователността: превърнете движението в редовен навик. Приемете това като момент, отделен само за вас и вашето благополучие. Един начин това да се случи е да започнете например деня си с тренировки, а може и да го завършите с нея. Всеки има свой собствен ритъм, предпочитания и цели. Важно е само да не се демотивирате и да продължавате.

  • Ползите от редовната физическа активност:
  • Намален риск от развитие на някои хронични заболявания: сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане (хипертония) и др.
  • Намален риск от наднормено тегло/обезитет поради липса на физическа активност
  • Развитие на мускулен тонус, издържливост, дишане, баланс, гъвкавост.
  • Подобрено качество на съня
  • Предотвратяване на ментални проблеми като депресия или тревожност.

Ефектите от движението върху менталното здраве са добре установени. Доказано е, че структурираните упражнения генерират серотонин (хормонът на щастието) и регулират нивата на кортизол (хормонът на стреса). Или с други думи казано... когато тренирате, отделяте повече хормони на щастието и намаляване нивата на стрес.

Хранене

Когато започнете да спортувате, а и дори когато тренировките ви не са толкова интензивни, разнообраната, балансирана и здравословна диета  и добрата хидратация трябва да осигурят на тялото ви всичко необходимо, за да се справи с физическите нужди да функционира оптимално. Ако имате по-интензивни и чести тренировки, то тогава хранителния ви прием трябва да е модифициран спрмо усилията, които полагате. Затова всеки човек има различни хранителни нужди.

Как да модифицирате храненето спрямо вашата активност?

За да поддържате здравословно тегло, уверете се, че приемът на калории не надвишава енергийния ви разход за деня (това може да се изчисли и оцени от професионалист в сфертата, а именно диетолог). Ако искате да редуцирате килограми, тогава консумираните калории трябва да бъдат по-малко от изразходваната енергия. По време на състезание или интензивно движение, хранителните нужду обаче са по-високи.

Какви храни се предпочитат при спортуване?

Някои храни са особено важни за оптимизиране на спортните постижения:

  • Приемайте сложни въглехидрати, като бобови култури, пълнозърнести храни.
  • Приемайте здравословни мазнини, например зехтин, ядки, семена.
  • Приемайте лесно усвоими протеини, като яйца, крехко месо, риба. Те осигуряват средство за възстановяване на мускулните влакна след спорта активност.
  • Примайте пресни плодове и зеленчуци. Те са чудесни източници на витамини, минерали и антиоксиданти.

Кога трябва да се храните, когато спортувате активно?

  • Опитайте се да планирате тренировките си  около 2-4 часа след последното си основно хранене.
  • Може да хапнете и нещо леко 1 час преди тренировка за енергия- например плод с йогурт или протеинов шейк.
  • По време на тренировка, не забравяйте да се хидратирате.
  • Ако тренировката продължава повече от 45 минути, би било хубаво да включите лесно-усвоим въглехидрат, за да предотвратите хипогликемия (спад в кръвната захар).
  • След тренировка, хапнете балансирано и здравословно, за да се възстановите оптимално.

Едно от най-важните неща при планирането на дневния ви прием храна е да се храните често и навреме .Най-голямата грешка присъща за работещите хора  е приемането на малко количество храна сутрин и голямо вечер.

За да не Ви се налага да мислите какво да ядете  и дали ще имате време  да го приготвите Ви съветваме да се обърнете към нашите приятели от Pulse Food, които подготвиха тази статия за Вас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай