"Чужденци" превръщат Евро 2016 в световно

"Чужденци" превръщат Евро 2016 в световно | StandartNews.com

В Швейцария на мода е албанският език, Румъния е единственият "чист" отбор

Разширяването на Европейския съюз и притокът на мигранти на Стария континент през последните десетилетия промени картата и на футбола в Европа. Това показва изследване на "Гадзета дело спорт" на произхода на 552-мата футболисти на започналия снощи турнир. За пръв път 141 от тях - или повече от една четвърт, са с чуждестранен произход спрямо страната, за чийто национален отбор играят.

В този списък попадат и някои от знаковите имена на Евро 2016. Златан Ибрахимович - звездата и голмайсторът на Швеция, е с баща босненец и майка хърватка. Моторът на Франция Пол Погба е с родители от Гвинея. Месут Йозил е роден в миньорския Гелзенкирхен и се хвали, че е трето поколение германец, макар че дядо му е турчин гастарбайтер. Неговото виждане е: "Аз и родителите ми винаги ще си останем турци, но все пак съм роден в Германия." Нападателят на Белгия Ромелу Лукаку пък е роден в Антверп, но родителите му са конгоанци.
Отборът на европейското първенство

с най-малко "чисти" национали е Швейцария

- само 9 от общо 23-има. Почти колкото са балканците! Четирима от играчите са косовари - Валон Бехрами, Шани Тарашай, Гранит Джака и Джердан Шакири, а на Блерим Джемали и Адмир Мехмеди родителите са македонци с албански корени. Балканската жилка на швейцарския отбор се подсилва от Ерен Дердийок, който е с турски произход и Харис Сеферович - с босненски. В белгийския отбор пък има 22-ма играчи с чужд произход, т.е. "чистите" белгийци са едва 11. Тук най-много са играчите с конгоански произход - 6-има, сред които нападателите Ромелу Лукаку и Кристиан Бентеке. С африкански корени са още трима други.

Има и особени случаи. Отборът на Албания е съставен от 11 играчи с албански корени, а

останалите 12 са с косоварски произход

Сред последните са възлови фигури, като Таулант Джака, Лорик Цана, Мергим Маврай, Ермир Леняни и др. Турция пък има 8 "чужденци", 6-има от които са с "германски произход".

Среща се и "ефектът на метрополията". Уелс има 9-има играчи с английски корени. В отборите на Ейре и на Северна Ирландия са по петима. Португалия пък разполага с 8 играчи с африкански произход - предимно от Кабо Верде и Ангола.
Най-чистият етнически отбор на Евро 2016 е Румъния - в него всички играчи са с румънски корени, сочат резултатите от проучването на "Гадзета дело спорт". А

Източна Европа държи палмата

в тази категория - други 3 държави имат само по един "чужденец" - Полша (Тиаго Чионек е с бразилски корени), Чехия (Теодор Селасие е с баща етиопец) и Словакия (Михал Джуриш е чех). По двама са в Украйна, Русия и Унгария. В бившия източен блок има най-слаб наплив на играчи с чужди корени, което е обяснимо.

Мигрантските потоци и процесите на натурализиране са широко застъпено явление в Европа и футболът не е останал настрана от тях. Най-яркият резултат е моделът "мулти-култи", който Германия се опитва да налага през последните години. Това явление е естествено повторение на идеята на Франция от 1998 г. чрез световното първенство, на което тя тогава беше домакин, да обедини всички французи под трикольора посредством футбола. След етническите бунтове в Париж отпреди няколко години и след атентатите през ноември не е ясно доколко процесът е успешен. Но така или иначе той продължава да е еднопосочен. До степен, че Евро 2016 заприлича на Шампионската лига, където националността отдавна е без значение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай