10 скандални факта за Олимпиадата в Токио

Безпрецедентни ограничения, протести, уволнения и медали

10 скандални факта за Олимпиадата в Токио | StandartNews.com

 

Най-странната Олимпиада започна в Токио, но макар програмата при откриването на XXXII летни Олимпийски игри да показа, че японците остават най- големите майстори в пресъздаване на човешките емоции, скандалите валят още преди състезанията да са започнали.

Безпрецедентни ограничения срещу пандемията в Олимпийското село и мащабни протести на местното население пред него, трибуни без зрители, но с грандиозни звукови ефекти, навалица от уволнения и поредица от странни забрани, всичко това стана емблема на започващата Олимпиада.

Независимо от драконовските мерки, ковидът влезе в Олимпийското село, 79 случая бяха регистрирани, а отборът на Гвинея скоропостижно си тръгна след като и петимата атлети се разболяха. И това беше един от рекордите за най-късо участие. Но и цялата Омпиада е заплашена да завърши преди 8 август.

1. Олимпиадата, която никой не знае кога ще приключи

Още преди началото на игрите, Международният олимпийски комитет обяви, че никой не може да каже кога те ще завършат. Ако ситуацията с коронавируса се влоши, Олимпиадата ще бъде преждевременно прекратена.

2. Олимпиадата с празните стадиони

Олимпиадата ще бъде без зрители на скамейките. За първи път няма да има привърженици на спортистите, нито симпатизанти на игрите. Чуждестранни туристи в Япония не се допускат, но до последно се смяташе, че до 10 000 местни хора ще присъстват на стадионите. Четвъртата вълна на коронавируса, която от началото на юли вилнее в Япония, накара властите да обявят извънредно положение и да забранят на местните хора да доближават спортистите.  Изключение ще има на стадионите извън столицата, където се очакват симпатизанти на футболистите, бейсболистите и маратонците. В навечерието на откриването на игрите властите регистрираха 1979 нови случаи за денонощие – най-високата стойност от началото на годината.

3. Олимпиадата, която японците не искат

Над 80 процента от японците не искат игрите, показва последното социологическо проучване. Местните смятат, че спортистите ще привнесат болестта и ще направят по-голям пик дори от миналата година.

Медиците наричат игрите „безумие“ и призовават хората да стоят далече от олимпийското село. Въпреки това японците излязоха на протест още преди откриването на игрите. Хиляди викаха под прозорците на спортистите, че не искат олимпийските игри.

 

4. На Олимпиада с троен тест и бягане с маски

Най-сериозните мерки приеха местните власти, за да намалят скоростта на разпространение на коронавируса. Две седмици преди да кацнат в Токио, спортистите бяха длъжни да се регистрират в специално мобилно приложение, всеки бе изследван с тест още при кацането като допълнение към двата теста преди излитането.

Независимо от тези драконовски мерки, всеки състезател мина тридневна карантина. А след това тестването продължава на всеки два дни.

Всички участници са длъжни да носят маски навсякъде, дори когато правят сутрешния си крос. Маските ще се свалят само при тренировка, състезание и хранене. Нещо повече – на обществени места спортистите могат да се хранят само при дистанция от 2 метра. Барове и ресторанти са с ограничено време.

5. Олимпиада без секс и прегръдки

Алкохолът е забранен на всички обществени места, но това е най-малкия проблем на спортистите. Забранени са всякакви физически контакти между участниците – прегръдки, целувки, дори здрависване. Спят на антисекс картонени кревати. А  160 000 презервативи, които по традиция се раздават на участниците от  1988 години, са забранени за използване и са връчени само като сувенири.

 

6.  Най- скъпата олимпиада

Независимо от протестите на японците, игрите са факт. Нещо повече – това е най-скъпата Олимпиада, за която са похарчени 15,4 милиарда долара. Въпреки това  се оказва, че разходите са два пъти повече.  Причината е, че обичайно страната домакин покрива част от разходите с парите от туризма, докато сега тях ги няма.

Протестите на местните хора изгониха и рекламодателите и това постави нов рекорд за Олимпиадата – без големи спонсори и 4 милиарда долара загуби от договори за излъчване.

7. Олимпиадата с малко участници и много медали

Олимпиадата освен най-скъпата е и най-щедрата, и най-мащабната. В програмата за първи път са предвидени 339 дисциплини в 50 видове спорт, заедно с новите карате, сърфинг, скейтборд и скално катерене. Бейсболът и софтболът се завърнаха след като пропуснаха игрите в Рио.

Рекордните 339 медали ще бъдат раздадени докато в Рио те бяха 306. Най-много са медалите в леката атлетика (48) и плуването(37).

В игрите ще участват 11 700 спортисти от 205 страни, което е два пъти по-малко от последната Олимпиада. Причаната е в отпътуването на делегацията от Гвинея и отказа на участие от Северна Корея заради продължаващата пандемия. 

8. Олимпиада по Чайковски

Русия е за втори път на Олимпийски игри без флага и химна. Но ограничения сега са по-малки от тези отпреди 5 години.

Този път руснаците се състезават като отбор на Russian Olympic Committee, ROC. При победа вместо химна на Русия ще слушаме фрагмент от Първия концерт на Чайковски.

 

9. Олимпиадата с най-много уволнения

Само ден преди началото на Олимпиадата уволниха главния режисьор на шоуто, декларации подадоха още няколко човека от организаторите. Кентаро Кобаяши се раздели преждевременно с игрите след като в мрежата изтече скандален видеозапис от 1998 година, в който той предлага „ да си поиграем на Холокоста“ и разхвърля из залата нарязани на картон човечета. Председателят на местния олимпийски комитет изпадна в шок и заяви, че не иска да мисли за дипломатическите последствия. После уволни режисьора.

Проблемът е, че това е четвъртият поред на същия пост, който си отива за последните 6 месеца. А коментара на Фумико Торимару от Токио е, че скандалите около Олимпиадата идват най-вече от факта, че тя става въпреки желанието на местните хора и това я превръща в най-позорното състезание за всички времена.

10. Олимпиада без премиери

Не само нито едно официално лице от света няма да присъства на Олимпиадата, но на церемонията при откриването няма да е дори бившият японски министър-председател Шиндзо Абе, при който Токио спечели правото да е домакин при голяма конкуренция .Абе заяви, че е солидарен с хилядите японци, които заради пандемия не могат да присъстват на церемонията.

Единственият опитимист в тази мрачна обстановка е шефът на МОК Томас Бах, който твърди, че щом почнат съревнованията започнат, всички ще забравят неуредиците и проблемите. Но и той отложи пристигането си в Токио заради вируса.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай