Български момчета се състезават за футболно игрище в Молдова

12 футболни отбора юноши от български произход в Молдова влизат в оспорвана надпревара с трофей игрище по мини-футбол

Български момчета се състезават за футболно игрище в Молдова | StandartNews.com

12 футболни отбора юноши от български произход в Молдова влизат в оспорвана надпревара с трофей игрище по мини-футбол. Това е наградата за победителите от Шампионата по мини-футбол, който се организира специално за младежи между 13 и 15 години от молдовски градове и села с преобладаващо население от етнически българи.

Проектът „Спортът обединява обществото“ е на молдовската Асоциация за подкрепа на обществени инициативи и спорт (A.S.I.C.S.) и се финансира по програмата „Българска помощ за развитие“.

Мачовете ще се играят всеки уикенд в град Тараклия, известен като център на българската култура в Молдова. След 2 месеца ще се състои и последната среща между най-силните отбори. Финалът на 10 юни ще определи и кой юношески отбор ще спечели цяло игрище за мини-футбол. Тогава ще стане  ясно и къде ще бъде изградено спортното съоражение, съобщават организаторите.

Следващите в класирането също няма да останат без награди - за второ и трето място в Шампионата са предвидени спортно оборудване и инвентар за училищата на спечелилите.

В селата и градовете на юношеските отбори развоят на турнира вече се очаква с огромно нетърпение, след като официално шампионатът беше открит преди дни.

„Има страхотен ентусиазъм сред младежите, тренират като за Световно първенство. Освен спортния хъс, всеки иска да спечели по-добри условия за спорт в родното си място“, разказва Председателят на българската общност в Молдова.

„Ние сме тук за да спечелим. Настроени сме за победа, цялото село чака да изпреварим всички и да се построи игрището имено при нас”, каза млад футболист от българското село Московей.

„Много се радваме на този Шампионат, това е много добра възможност да демонстрираме силите си. Освен това, в нашето село няма игрище за мини-футбол. Това е много важно за всички спортисти от селото ни, затова сме длъжни да спечелим”, подчерта български юноша – футболист от село Кортен.

„Този проект е точно в целта за младежите, тъй като стимулирайки спортните навици и създавайки условия за тях, стимулираме и доброто здраве. Тази инвестиция има голямо значение за районите с етнически българи в Молдова“, отбеляза извънредният посланик на България в Молдова Евгени Стойчев.

Благодарност за финансовата подкрепа от България изрази и почетният председател на асоциацията – организатор на проекта Пламен Миланов.

„Благодарим на България и правителството, което подкрепи тази инициатива. Програмата „Българска помощ за развитие“ има и ще има все по-голямо значение за ежедневния живот на българите в Молдова“, посочи Миланов.

Сред партньорите на проект „Спортът обединява обществото“ са още Българската община в Република Молдова, Тараклийският районен съвет и Молдовската Футболна Федерация. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай