Ван Гаал проплака, каза защо Нидерландия се провали на Световното

"Лалетата" отпаднаха от Аржентина след изпълнение на дузпи на четвъртфинал

Ван Гаал проплака, каза защо Нидерландия се провали на Световното | StandartNews.com

Треньорът Луис ван Гаал обяви, че напуска националния отбор по футбол на Нидерландия, оставайки в близки приятелски отношения с хората там, но липсата на достатъчно качествени играчи по крилата са основната причина за ранното им отпадане в Катар.

"Лалетата" приключиха Световното първенство без поражение, като отпаднаха от Аржентина след изпълнение на дузпи на четвъртфинал. Иначе отборът, който Ван Гаал заведе в Близкия Изток, е пълен с таланти и в защитата, и в предни позиции. Така например целият свят вече говори за Коди Гакпо, който реализира три попадения, а Вут Вегхорст се разписа на два пъти именно във вратата на Албиселесте, изравнявайки драматично за 2:2 дълбоко в добавеното време на 90-те минути.

Но треньорът-ветеран, напускайки отбора, признава създаването на един добър колектив, в който футболистите могат да разчитат един на друг. Но липсата на футболисти, които да използват цялата ширина на терена, е причината за ограничените резултати, разсъждава Ван Гаал в интервю за вестник "Алгемеен Дагблад" в родината си.

"Какво оставям след себе си в оранжевия отбор? Оставям една добра, сплотена група с много футболни способности на различни играчи. Но си тръгвам без да бъдат намерени крила, които могат да победят съперник на най-високо ниво. Имате нужда от крила, които могат да победят тези силни отбори, които останаха накрая в Катар", казва още Ван Гаал.

"В момента нидерландският футбол няма такива играчи, когато говорим за най-високо ниво, за претендент за Световен шампион. Ето защо трябваше да започна да играя по различен начин, да изневеря на разбирането на хората в нашата страна за футбола", казва още 71-годишният специалист.

В последните минути на мача срещу Аржентина Ван Гаал признава, че откровено е заложил на директен футбол – дълги топки и преместване на най-високите хора в предни позиции. И в крайна сметка, естетично или не, Нидерландия стигна до 2:2 и изпрати мача в продължения и беше решен при дузпите.

Роналд Куман – бившият централен защитник на Барселона и национален треньор преди Ван Гаал, се връща на поста, който напусна през август 2020-а година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай