Зрелища вместо хляб

Сапунката с подслушванията прати в тъча истинските проблеми

Зрелища вместо хляб | StandartNews.com

"Да, факт, под небосклона осем милиона микрофона", така завършва стихотворение на Радой Ралин, писано през 1965 г. и загатващо алегорично за тоталното подслушване от страна на тоталитарната държава. Изтеклият запис от нещо, приличащо на пиянска беседа между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов, окончателно ни връща към епохата, когато се говореше шепнешком, "за да не чуе дяволът (ДС)". Първата загадка на бруталния скандал със СРС е кой е подслушвал. В писмото, съпровождащо звуковите файлове, става дума за съвестен служител на служба СДОТО към МВР, който след устни разпореждания от бившия министър Цветан Цветанов отишъл да закачи тримата събеседници. Тази версия обаче е малко вероятна, тъй като едва ли Цветанов вместо противниците си ще тръгне да следи изкъсо своя лидер. Освен това от подробностите в писмото става ясно, че подслушващите са имали и визуално наблюдение над тримата и

знаят какво правят във всеки един момент

Вторият вариант бе лансиран от самия Борисов - частна структура, паралелна на МВР и под контрола на БСП, е пуснала ушички в неговия дом. Третият възможен сценарий е подслушването да е направено от притиснатия в ъгъла бивш земеделски министър Мирослав Найденов. В такъв случай целта му би била да се застрахова при бъдещи компромати срещу него. От разговора личи, че ексминистърът все още е под силно напрежение заради разправиите с Калина Илиева, която беше записвала разговорите си него и ги е предавала на ОЛАФ и българската прокуратура.

Независимо коя от трите версии е вярна, очевидно е, че ГЕРБ е в изключително тежка ситуация - редица водещи играчи ги тресе параноя от подслушване и поради това те сами са почнали тайно да записват важните си разговори. Дори Борисов в един момент се пита по повод службите в МВР:

Тия може ли и нас да са ни слушали?

Вторият тревожен момент е същината на разговорите - градски прокурор отива при разследван министър, предава му папка с водените срещу него проверки и му обяснява как да се измъкне сух от водата. Изглежда, Кокинов си е объркал професията - работата на прокурорите е да събират доказателства за престъпления и да пишат обвинителни актове, които да внасят в съда. Адвокатите обикновено са тези, които се заемат със защитата на следствените и подсъдимите.

Без съмнение половин месец преди изборите аферата тежко ще удари ГЕРБ и ще смъкне резултата им с няколко пункта. Дори и да успеят да спечелят изборите, те ще трябва да започнат сериозно почистване на собствените си редици и да въведат нормални партийни практики.

И досега съществуваха силни подозрения за взаимно подслушване и подли боричкания по върховете на партията. Сега е кристално ясно, че водещи и доскоро могъщи фигури са се хванали за гушите и водят безмилостна компроматна война помежду си.

Дори и най-задълбочените наблюдатели потънаха в гадания кой би могъл да стои в дъното на вътрешните разкрития и на прокурорските удари по доскоро сплотения екип на Борисов. Истината сигурно ще изплува в близко време, но данданията и съдържанието на колоритния разговор ще отвратят мнозина неволни слушатели от нивото на компетентност и морал на висшите политици и магистрати. Записът трябва бързо и изчерпателно да бъде разнищен от прокуратурата, която да предприеме и съответните действия срещу разпищолилите се играчи.
Най-лошото от всичко е, че в цялата държава се насади атмосфера на страх от преследване и поставяне в зависимост, която се изражда в безогледно замеряне с флашки и компромати.

А в тази безкрайна сапунка вече никой не говори за доходи, инвестиции и други далеч по-важни неща. Когато не може да се обещае хляб, по-лесно е зрелищата да са в повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай