Четвъртък,

Защо си даваме парите на комшиите

От: Администратор -
2500
Защо си даваме парите на комшиите
A
A
A

Родните курорти все по-трудно издържат конкуренцията на Гърция и Турция

Туризмът може да е печеливш без хотели - мастодонти и комплекси, приличащи на нещо средно между панелен квартал и Дисниленд. Поредното доказателство за тази банална истина се оказаха майските празници. През почивните дни българите масово се преселиха в съседните Гърция и Турция или отпрашиха на екскурзии за Европа. Митничарите на комшиите се видяха в чудо от наплива. Дори без граничната статистика на МВР, според която близо 270 000 българи са избрали да прекарат почивните дни в Гърция и още десетки хиляди в Турция, на всеки нашенец с Фейсбук профил бе ясно, че сънародниците ни масово са в чужбина. Резултатът - спокойствие в родните градове и курорти, липса на автомобили и стотици милиони спестявания, изнесени извън граница.
По-конкретно само в Гърция

българите са оставили 65 млн. лева по празниците

сочат огласените сметки.
Естествено основната причина е, че по географските ширини на съседите плажовете вече са подготвени за сезона и въпреки все още студените морски води, басейните и 25-градусовите температури предразполагаха към истинска морска ваканция. Едва ли причината обаче е само тази. От 6-7 години в Турция не са почивали толкова много българи в началото на май, обясняваха местните туроператори и въпреки многото желаещи за екскурзии спряха записванията заради липсата на достатъчно екскурзоводи с български език в началото на сезона. В турските и гръцките курорти едва ли не всяка втора кола бе с българска регистрация и единственият недостатък на почивката бе, че с българите в съседните ширини се премести и навикът да се вдига гюрултия до небето. Освен топлото време и слънцето обаче повечето българи предпочетоха да се изнесат и заради родните хотелиери. В началото на сезона традиционно по Черноморието ни липсва добър персонал. Сградите, непроветрявани от предходния септември, понамирисват на мухъл, а

цените за сметка на това са даже по-солени

от тези в Гърция и Турция. Малкото добри хотели, независимо от категорията си, са препълнени, защото се броят на пръсти. И дори когато почиваш в такъв, се превръщаш в доброволен затворник. Защото излезеш ли извън пределите на райското кътче, се озоваваш или в бетонна джунгла, или в мръсотия. Безкрайните сини плажове на съседите, луксозните къмпинги, малките семейни хотели с домашна закуска и лично отношение към всеки гост, богатата трапеза, спокойствието и усмивките стават причина за задръстванията по шосетата към комшиите на всеки празник с повече от три почивни дни.

И ако искат родните хотелиери да привлекат гости за лятото, е добре да се сетят, че вече 25 години границите на страната ни са отворени, социализмът и почивките под строй отдавна са останали в миналото. И българите вече имат право на избор - както според цената, така и според качеството. Остава им единственият коз, че през юли и август при съседите не е толкова евтино, но не бива да забравят, че част от българите предпочитат да се радват на морето два пъти в чужбина - през май и през септември, отколкото да се бият за чадър и шезлонг край родните плажове в разгара на сезона.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com