Сряда,

Закон връзва ръцете на касата

От: Failed to load user -
1471
Закон връзва ръцете на касата
A
A
A

Болници и фирми за медицински консумативи ни жилят с по 700 лв. за сърце, разкри "Стандарт" в разследване в понеделник. Как и защо се източва НЗОК? По този повод започваме дискусия с лекари, пациентски организации и представители на МЗ. Днес ви предлагаме мнението на магистър фармацевт Маргарита Грозданова, шеф на дирекция "Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане" в НЗОК.

Приетата и публикувана в ДВ, бр.3 от 2014-а Методика за условията и реда за договаряне на стойността на медицинските изделия, предназначени за заболявания, включени в списъка по наредбата по чл. 45, ал. 3 ЗЗО, и на медицинските изделия, които се заплащат в условията на болнична медицинска помощ заедно със спецификациите като приложения към нея, позволява разграничение на медицинските изделия по групи и типове.

Медицинските изделия от една група са разделени на типове съгласно описание на групите по технически характеристики на основание на становищата на националните консултанти. Очакването е, че именно по този начин ще постигнем различни цени за изделия от една група с различни технически характеристики. Лимитът, който ще заплаща НЗОК, ще бъде различен - например за стент обикновен и стент, който освобождава лекарство.

В настоящия момент НЗОК е в процедура на договаряне на медицинските изделия на основание на приетата методика. Вече сме на етап отваряне на ценови оферти.

НЗОК няма законово основание да проверява в лечебните заведения фактурите и цените, по които същите правят прихода на медицинските изделия. Приходните фактури с цените, както и цените, по които се влагат медицинските изделия в лечебните заведения, са обект на проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция към Министерството на финансите. НЗОК може да окаже съдействие, като съответно предостави цените, по които се отчитат лечебните заведения, в РЗОК.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Нзок Аптеки

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички