За първи път без маргинали до урните

За първи път без маргинали до урните    | StandartNews.com

Милион и половина участваха в първия след 1946 г. национален референдум. Без особена агитация, без кебапчета, без суми в кеш, без маршируване под строй към урните. И въпреки студа, снега и поледицата.

Сега социолозите обясняват причините за ниската активност, политолозите анализират състоянието на партиите, а политиците се хвалят кой кого е победил.

Разбира се, един референдум, особено по такава доста сложна тема, каквато е атомната енергетика, няма нищо общо с парламентарни или общински избори. Някои политически сили въобще не си дадоха труда да агитират и да мобилизират твърдите си електорати. Или пък да купуват гласове, пазейки финансовите си ресурси за лятото.

Всичко това до голяма степен обяснява ниската активност. Но в глобален аспект е без значение, както и конкретният резултат от самия референдум.

В неделя отидоха да гласуват политически активните и лично мотивирани граждани.

Именно те са тези, които трябва да решават съдбите на България. А не маргиналите, които дори не знаят за какво или за кого гласуват -важното е да не сбъркат съответния номер в бюлетината и да го зачеркнат правилно.

В неделя гласуваха хората, които имат собствено мнение. Хората, които по един наистина важен за нацията въпрос дадоха израза на своите предпочитания, водени от собствените си виждания за това дали да има атомна централа или не. А не по партийната повеля.

Част от хората дадоха гласът си - "за" или "против" -  по чисто лични мотиви. Едните с надеждата за работни места и просперитет на района. Другите - изпитващи страховете, че ще живеят до потенциална атомна бомба. Главната поука от референдума обаче не е за политиците.

Тя е за всички нас, обикновените граждани.

След всеки пореден вот - все едно президентски, парламентарен или общински, форумите се пръскат от недоволство. Като се започне с хленчове и се стигне до вулгарни псувни, които администраторите на сайтовете не смогват да изтрият. Всички те обаче могат да бъдат обобщени с няколко думи: "Олеле, какво стана? Ами сега?"

Става това, което става, когато хората не гласуват. За съжаление по принцип значителна част от негласувалите са образовани хора и социално стабилни хора. Те не си дават зор да се разходят до секциите с класическия байганьовски мотив, че "всички са маскари". И с неучастието си оставят съдбата на нацията да се решава от купените или "мобилизирани" гласове.

Ако трябва да перифразираме Маркс, демокрацията е осъзната необходимост. Явно българите още не са я осъзнали напълно. Все пак тези, които отидоха до урните в неделя, дават известни основания за оптимизъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай