За лудия и зелника

Не е виновен Волен, а БСП и ДПС, които го оставят да си разиграва коня

За лудия и зелника | StandartNews.com

Един от конниците на Апокалипсиса вилнее из парламента и по жълтите столични павета. Наистина без кон. И засега не с меч, а с полицейска палка и пистолет. Конникът е Волен Сидеров. Явно неочаквано падналата му се роля на парламентарен балансьор му дойде вповече. И извади на бял свят всички психологически особености на характера му. Не че не ги знаехме, но досега някак си те бяха в рамките на задължителната за всеки популистки лидер ексцентричност.

Но не в тях трябва да се търси причина за отвратителния политически спектакъл, който лидерът на "Атака" разиграва. Спектакъл, който засега е фарс. Но ако не му се спусне завесата, не е изключено да се превърне в трагедия. "Сънят на разума ражда чудовища." Така великият Гоя е озаглавил своя знаменит цикъл графики, в който са оживели всички кошмари на човека.

Сънят на политическия разум в България продължава вече трето десетилетие. И ако кошмарът Волен Сидеров не се роди по-рано, то е не защото кандидати за фюрери и "спасители на нацията " липсваха. Просто им липсваше харизмата, с която Господ е надарил Волен. Иначе всички останали условия бяха налице. Узаконяването на така или иначе етническата -поне в началото си - партия ДПС нямаше как да не реанимира старите спомени (все едно верни или не) за петвековното робство и новите страхове (също така основателни или не) от стремително нарастваща мощ на съвременна Турция. Безсилни да решат социалните проблеми на ромите, всички правителства си затваряха очите пред техните мародерства, пред неплатените сметки за тока и безплатното ползване на градския транспорт, а партиите се надпреварваха да купуват гласовете им за изборите. Като се добавят към това и общото обедняване, корупцията и най вече -липсата на перспектива, просто нямаше как да не се появи Волен и неговата "Атака". Не че българските крайно десни са нещо по-различно като поведение от събратята си в Европа. Само че там изпълненията ала Волен се наказват веднага - с глоби, с временно отстраняване от парламента, със сваляне на имунитета и дори със съдебни дела.

Ветеранът на френския и европейски национализъм Жан Мари Льо Пен може да го потвърди. У нас обаче това не става. Днес лидерите на БСП не пестят критики и обидни квалификации към участниците в гражданските протести и дори се опитват да поучават журналистите как трябва да работят. От ДПС пък изведнъж забравиха за антитурската истерия на Сидеров и сега прехвърлят опасенията си за етническия мир върху протеста. Въпреки че никой от протестиращите не визира в плакатите и лозунгите си обикновените турци и въобще мюсюлмани. Но и двете партии мълчат като новобранци пред ефрейтор пред Сидеров. Който, освен че с поведението си компрометира самата идея на парламентаризма, ги разиграва с кворума като мечки на панаир. Разбираемо е - на никого не му се ходи на нови избори - я влезе пак в парламента, я не. Няма как - БСП и ДПС ще си изручат жабето Волен, докато той си изруча зелника. И колкото по-бързо, толкова по-добре за тях. За да не губят още рейтинг поради сегашното си унизително чупене на гръбнака пред Волен. Едни нови избори наистина не са нещо удачно. Но ако това ще изхвърли "Атака" от парламента, цената не е голяма. Иначе, както пише в Откровението на Йоан, конникът наистина може да отприщи всички сили на ада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай