Четвъртък,

За кожата на едно училище

От: Администратор -
3648
За кожата на едно училище
A
A
A

Иван е ученик в общинско училище. И държавата всяка година отпуска за неговото обучение около 1400 лева, които постъпват директно в школския бюджет. След четвърти клас обаче родителите на Иван решават да го запишат в частна прогимназия. Парите, които неговото бивше училище получава, намаляват с 1400 лева - субсидията за Иван. В частното школо обаче не постъпва нито лев от тях. Те изчезват някъде по пътя между държавно финансираното и частното образование.

Въпросът дали хазната трябва да плаща на децата, които учат в частни училища, разбуни духовете в последните две години. Той излезе на преден план, след като ГЕРБ записа в проектозакона за образованието, че парите ще следват ученика, дори ако той избере частно училище. С мотива, че държавата е конституционно задължена да финансира образованието на всички деца до 16 години, след като родителите им плащат данъци. След това лично бившият финансов министър Симеон Дянков заяви, че пари за това в момента няма. И премести мярката за 2016 г. Още тогава обаче червеният депутат Янаки Стоилов заяви, че ако БСП дойдат на власт, това ще бъде първото нещо, което ще отменят. Неотдавна и образователният министър Анелия Клисарова потвърди, че най-вероятно тази идея няма да види бял свят. Стана ясно, че говорим за политическо решение. Но политическите решения, вземани за конкретния момент, невинаги са най-доброто за политики, които би трябвало да траят повече от десетилетия. Като например тази в образованието.

Ясно е, че в момента в хазната няма пари за подобно нещо и вероятно ще е връх на цинизма да се отпуснат пари за деца в частни школа, при положение че няма такива за най-бедните. Въпросът обаче е друг - знае ли държавата какво всъщност иска от частното образование? И знае ли за какво плаща, когато става дума за държавно училище? На практика в момента няма ясно остойностяване на това колко струва образованието у нас. Ясно е, че тази цена не е еднаква в столицата и, да речем, Рибново. Или в някое малко планинско селце без път, където се извозват децата от всички околни махали, за да учат четмо и писмо. Парите следват ученика дотам, но така и не става ясно за какво се дават. А по тази логика не е ясно и с колко държавата би трябвало да дотира детето в частното училище, ако реши да си позволи подобна мярка.

Философията на образованието у нас е тази на споделената мизерия, при която резултатите се постигат не благодарение на, а въпреки отпуснатите пари. Най-ясно това личи в резултатите от изпитите - сред първите 10 училища в столицата има само едно общинско и едно държавно. Софийската математическа гимназия и Италианският лицей. Останалите 8 са частни и техните резултати така и не станаха публично достояние. С обяснението, че имат малки випуски, а това изкривява анализа на данни. Да, но може би именно малките випуски и повечето пари са причината за тези резултати.

И демонстрацията им би показала, че много от частните школа вече не са просто оазиси, където срещу много пари се обгрижват децата на богатите, както беше в началото. Че са започнали да показват добри резултати при външното оценяване, което в момента е единственият реален измерител за качеството на обучение. И, съвсем между другото, това вероятно би показало, че качественото образование се прави с пари. Оповестяването на тези резултати всъщност е направо притеснително за държавното образование - след като в първите 25 софийски училища има само 7 общински. Дори и да не е повод да дадем пари на частните школа, със сигурност е повод да се запитаме къде бъркаме при останалите.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички