За борба с монополите трябва силна държава

Енергийните дружества трябва да спечелят доверието на хората

За борба с монополите трябва силна държава | StandartNews.com

Какво се промени с монополните структури година след февруарските протести. Това бе темата на разговора в поредното предаване "ПИН КОД"по NEWS7, където гост на водещия Пламен Юруков бе Тодор Галев, доктор по социология от Института на БАН.

 

Като цяло не смятам, че се е променило нещо значително по отношение на монополите за изминалата година от февруарските протести през 2013 г. На първо място, не се промени начинът, по който се управлява енергийният сектор, не се промени и начинът, по който се регулира дейността на т.нар. монополи.
Но зад своеволията, да го речем, на монополите, аз бих го нарекъл естествен стремеж към печалба, стои невъзможността, а в много случаи нежеланието на държавата да регулира този сектор.
Американците имат един много хубав термин - те го наричат завладяване на държавата (state capture), който е завладяване на държавните интереси от частни интереси. Били те частни икономически групировки или политически дори интереси.

 

Значи, някакъв частен интерес, в случая на някой или на всичките електроразпределителни дружества, успява чрез корупционни практики обикновено да накара иначе формално независим държавен орган какъвто е регулаторът да действа в частен интерес. И това се представя пред обществеността като действия в публичен интерес.
Единият от големите проблеми, срещу който всъщност трябва да протестират потребителите, това е липсата на независим регулатор. Не може министърът на икономиката и дори министър-председателят публично да заявява - ние няма да вдигаме цената на тока примерно или на парното, защото сме обещали така и защото това е социално решение, без да се базира на абсолютно никакви солидни икономически анализи за това какво трябва да се случи всъщност с цената на тока. Големият проблем при електроразпределителните дружества е, че те са вързани, така да се каже, за НЕК. НЕК е в технически фалит и всички го знаят това. И същевременно НЕК е дружеството, което диктува правилата на пазара, с които трябва да се съобразяват електроразпределителните дружества. Не че те нямат проблеми. Единият от тях е, че трябва да убедят потребителите, че правилно отчитат, калкулират, не злоупотребяват и т.н. с разходите.

 

Същевременно има някои положителни промени. Електроразпределителните дружества разбраха, че техните мрежи трябва да се обновяват, да се модернизират. За съжаление големият проблем е, че ниските цени на тока, които са изкуствено задържани поради политически причини, водят до недостатъчно финансиране, така да се каже, на електроразпределителните дружества, включително и на НЕК и това означава невъзможност да се приложи една масова модернизационна програма във всички тези дружества. Така че имаме един като че ли омагьосан кръг, в който ние се въртим. Но примерно искате да си построите нов трафопост или отклонение, за да бъде включена ваша нова сграда или дори цял логистичен парк. НЕК и електроразпределителните дружества обаче казват - вие си го постройте, иначе ще чакате примерно 2 години ние да ви го построим. Ама после това нещо трябва все пак по някакъв начин да ви се приспадне от вашите разходи. Но не, няма такова нещо. Тоест това е допълнително натоварване на потребителите. И това продължава да съществува, за съжаление.
Винаги е много трудно да се борим с естествените монополи. Но не трябва да забравяме, че ако имаше една силна държава и това, което любимият термин на нашите политици - политическа воля за нещо, ти можеш да го постигнеш. В Европа осъдиха Майкрософт, осъдиха Гугъл, осъдиха Дойче телеком, осъдиха Самсунг.

(Със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай