Враговете на БСП се обединиха

Враговете на БСП се обединиха | StandartNews.com

При сформирането на кабинета имаше две сигурни неща за новия управленски формат - първото е, че той ще се опита да постигне някакво социално успокоение. Второто, че ще направи ревизия на управлението на ГЕРБ. Стремежът да бъде натрит носа на партията на Бойко Борисов беше забавен, но по-важното беше да се напълнят джобовете.

Правителството на Пламен Орешарски обаче отиде твърде далеч във фокусирането върху ревизията. Явно новите управници разсъждаваха на принципа: "Срещу лошите да пуснем лошия". Само че се появи обществена непоносимост срещу опита за преразглеждане мандата на ГЕРБ, която може да прерасне в непоносимост срещу цялата политическа прослойка. Живеем в ситуация, в която няма политическа алтернатива.

Протестиращите не са въодушевени нито от г-н Цветанов, нито от г-н Пеевски. Ако това са полюсите на политическия ни живот, няма защо да се учудваме, че хората протестират. Все пак трябва да имаме едно наум за тези улични бунтове. Най-мощни са протестите, когато засягат джоба на българина. Когато са свързани с демократични постижения и въпроси на политическата култура, демонстрациите не са така масови, продължителни и стихийни. Другото, което би могло да допринесе за успокояването, е известната умората от миналите протести, съчетана с естествения страх на хората от нестабилност. Доста хора биха предпочели стабилността, пък дори и ако тя е осигурена от едно непопулярно правителство. Третата особеност е, че се намираме в топлия сезон, когато предстоят отпуски и сметките за ток не са високи. Въпреки това протестите са доста мощни към момента.

Ако управляващите не намерят бърза и качествена форма на диалог и със собствените си избиратели, и с протестиращите, изобщо не са изключени по-сериозно последици - срутване на цялата крехко закрепена към момента система.
БСП все още може да преодолее този проблем. Кандидатурата на Делян Пеевски бе своевременно оттеглена. Второ, това все пак е БСП, където винаги има усещане за вътрешнопартийно сцепление, обща идеология и дисциплина. Освен това в червените редици е все още жив споменът за ГЕРБ и е прекалено рано за драстични мерки.

Досега Станишев отчете поредица от победи - спечели конгреса през май 2012 г., предизвика референдум и също надви, макар и да не постигна нужната активност, успя да състави кабинет. Сега стъпи накриво с шефа на ДАНС, но може да преодолее кризата, ако час по-скоро започне вътрешнопартиен диалог и си организира ритуално посипване на главата с пепел. Станишев направи сериозна имиджова грешка, която му нанесе щети вътре и вън. Партийните му другари са разколебани, както и европейските му партньори. Поставена е на карта и европейската му перспектива. Ако не се намерят адекватни решения, кариерата на лидера на ПЕС е застрашена. Само с едно решение той направи нещо уникално - успя да обедини срещу себе си всички политически лагери - от Борисов до Кунева. Повтори политическата грешка на ГЕРБ, които преди това успяха да обединят всички срещу себе си за броени часове.

Налице е критична липса на чувствителност към общественото мнение. БСП и ДПС постъпиха така, че все едно им е паднала властта трайно. А не си дадоха сметка, че те всъщност не се ползват с начална легитимност и ходят по острието на бръснача. Двете партии имат все още шанс да се задържат на власт, но много бързо трябва да влязат в режим на диалог и да са готови на големи отстъпки.

Първан Симеонов, "ББСС Галъп Интернешънъл"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай