Вот догодина, но с нова десница

Вот догодина, но с нова десница | StandartNews.com

Не мисля, че се случи нещо особено драстично, или по-различно от това, което вече сме наблюдавали. За мен бе ясно, че протестът ще ескалира и рано или късно ще се стигне до тези ексцесии. Има явно хора и сили, които се стремяха към това. И не бе трудно да го постигнат, защото всички участници в събитията - и протестиращи, и полицаи, бяха изнервени до краен предел. А и подобни шествия не може да продължават безкрайно. Може би наистина има нещо общо между сблъсъка и това, че ГЕРБ се върна в парламента. Но не това бе решаващото - със или без ГЕРБ нещата пак щяха да стигнат до тази ситуация. Време е да се стигне до някакво решение, до някакво споразумение. И смятам, че това не е толкова трудно.

Много популярна стана напоследък тезата, че добър изход от кризата е да се направи голямата коалиция между БСП и ГЕРБ. Според мен това ще бъде голяма грешка и за двете партии.
Така че единственият изход са предсрочни избори. Но не през есента, както искат протестиращите, а през май догодина. Не бива да се бърза, защото сега липсва алтернатива на сегашната политическа конфигурация. Говори се за някакъв Реформаторски блок, за нова десница, но нищо още не е ясно в това отношение. Протестите ще стимулират един такъв процес, но е нужно време. Надявам са, че това ще се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай