Властелинът на Рупите

Серафим Иванов превърна комплекс "Ванга" в оазис на вярата и смирението

Властелинът на Рупите | StandartNews.com

Българският Йерусалим. Земен рай. Прекрасно кътче за отдих и уединение. Най-красивото място за молитва. Оазис на спокойствието и смирението. Това са част от определенията на посетители и миряни за манастирския комплекс "Ванга" в местността Рупите. Заслугата за всички тези признания е най-вече на управителя Серафим Иванов. Човекът, който не спира да строи и да се грижи за уюта на хората, които посещават църквата, гроба и къщата на пророчицата Ванга. Тук наистина всичко е изпипано до последния детайл. Зеленината примамва погледа, навсякъде блести от чистота.

"Това е моята мисия. Щастлив съм, че я изпълнявам, доколкото мога. Не на всеки се пада честта и отговорността да е постоянно на мястото, където леля Ванга е помагала на нуждаещите се. А тя продължава да помага и днес", твърди 64-годишният бивш военен. Роденият в симитлийското село Полена мъж свързва живота си с Петрич преди няколко десетилетия. Завършва военно училище и през 1973-а постъпва в Гранични войски. Преди пенсионирането си е заместник-началник на регионален граничен сектор в южния град. Тук среща петричанката Славянка, за която се жени. "Познавах Ванга, но

не сме били близки

Чувах само хубави неща за нея, изпитвах възхищение към дарбата й, към човещината й. Няма нищо случайно да съм тук. Покани ме синът й Димитър Вълчев. Не се колебах и за миг. Довери ми се безрезервно. И на 10 април 2002 г. започна моята мисия на Рупите. Това е тежък кръст, защото леля Ванга ни наблюдава. Трябва да си с чисто сърце, бистър ум и сръчни ръце, за да си полезен на делото й", разказва Серафим Иванов. На 31 май 2002 г. е направена първата копка на манастирския комплекс, който е във формата на подкова. Макар да е бил в Гранични, а не в Строителни войски, Иванов запретва ръкави и не щади сили да превърне Рупите в магнетично място. Облагородяват района, засаждат над 5000 фиданки, строят беседки, вдигат ограда срещу крадци и животни, правят поливна система, паркова зона, майсторят и кръст върху баира срещу храма на пророчицата. Всеки служител си знае точното място, наясно е какво трябва да прави. За да е всичко наред и да не предизвикат гнева на Ванга. "Хората казват, че тук е райско място. Това е най-голямото признание. Това е моята награда. Пристигат и ахват от възхита. Обаждат се на близки и роднини, уверяват ги, че си струва да дойдат и да видят с очите си тази красота", споделя Иванов. Той е посещавал Рупите и преди да стане управител. Но все за малко, нямал време да поседи, да се отпусне, да усети вълшебството. В първите си работни дни се прибирал капнал от умора в дома си. "Така беше, докато привикна с тази силна енергия. Сега вече съм убеден, че това е място с особена сила. Духът на Ванга е тук. Не се съмнявам в това. Ставам сутрин с мерак да дойда на работа. Нямам търпение да стъпя в Рупите. Не ползвам почивни дни.

Пророчицата ни наблюдава

Държи ни в бойна готовност. Напътства ни. Предпочитам да свърша нещо тук, а не да се мотая по кафенетата", признава управителят на комплекс "Ванга". Трудът му се оценява и от ръководството на едноименната фондация. През 2012-а Серафим Иванов става първият носител на статуетка, копие на паметника на Ванга пред храма. Получава я за заслугите и приноса му за изграждането и поддържането на комплекса в продължение на десетилетие. Но мисията му продължава и днес. "Никога няма да се уморя да върша работата си в Рупите. Друг е въпросът докога ще съм полезен. Радвам се, че съпругата ми проявява разбиране към тази моя страст по Рупите. С нея вечер се разхождаме - до Ловния дом, до реката, обичаме природата и планината", казва бившият военен. Двамата му синове отдавна живеят и работят в САЩ. От големия има две внучки - близначки, вече на 7. "Липсват ни. Но където са преценили те, там да бъдат. Чуваме се редовно, веднъж в годината се виждаме", казва Иванов. След разходките предпочита да гледа новините по телевизията. Не остава и без книга, обича историческите, патриотичните, писани от наши автори. "В момента препрочитам "Солунският чудотворец" на Фани Попова-Мутафова. Успявам само вечер. Носи ми радост".
За разлика от серафимите, които са ангели с крила, приближени до Божия престол, Серафим е нормален човек с важна мисия. И още рано отива в Рупите. За да е близо до духа на Ванга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай