Неделя,

Висшите училища пред съдбовни реформи

От: Failed to load user -
2518
Висшите училища пред съдбовни реформи
A
A
A

Гл.ас. д-р Чавдар Стоянов, доктор по европейско, международно и международно наказателно право

Все по-често се появяват коментари в европейските медии, че в близките няколко години в ЕС ще е необходимо осезаемо по-високо ниво на квалификация на работещите в условията на отшумяващата мащабна икономическа криза и наследената тежка обстановка на пазара на труда. Ето защо знанието във все по-голяма степен ще се превръща в необходимата предпоставка за устойчив растеж. Не може да не поражда сериозна тревога нарастващият брой на кандидатстващите в чужди ВУЗ-ове млади българи, както и натрапваното им усещане, че е по-престижно да завършат в чужбина.

Висшето образование у нас наистина се нуждае от дълбоки и смислени реформи. Те трябва да бъдат последователно разположени във времето и реално осъществени, за да не се превръщат в добри пожелание на хартия, засягащи необозримото бъдеще. Реформите са възможни при политическа воля, те трябва да получат обществена подкрепа и академично признание. Реформите в сферата на висшето образование са повеля за днешното управление, както и започващите вече реформи в сектора сигурност и планираните сериозни преобразувания в здравеопазването. Но докато тези в областта на сигурността имат качественото и положително наследство от времето на Цветанов, то промените в сферата на висшето образование бяха половинчато осъществени и недовършени.

Пропиляно бе ценно време - в празнословие и политически комбинации, в недопустимо изчакване и популистко мърморене. Едва сега академичната общност ясно осъзнава какво и колко е загубено, защо настъпи девалвация на титли и ценности, а младите учени срещат консервативното и неефективно противодействие на замаяни от властта и вкопчили се в усещанията си за непогрешимост ръководни дейци в науката, спъващи умишлено академичните реформи.

Тези реформи действително са опасни за статуквото и биха ограничили сенките от миналото, затова е и поколенческият опит да бъдат яростно оспорвани, откровено саботирани, отлагани и в крайна сметка провалени. Но отлагането им ще доведе само до неимоверно по-висока цена при тяхното фактическо провеждане. Българските висши училища наистина са изправени пред съдбовни промени, продиктувани от необходимостите на момента. Това не е клише, а породена от обективната действителност констатация.

Необходими са още усилия, обществена енергия и много съпричастност, за да се достигне до по-радикално отстояване на реформаторските идеи и да се отлепим от дъното. Нашето висше образование го заслужава, защото притежаваме необходимия капацитет и традиции, с които можем да се гордеем. Надеждите са настоящето управление да прояви смелост и да има воля за реализирането на така необходимите преобразувания.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички