Четвъртък,

Вечната жажда на Хилари за победа

От: Failed to load user -
2715
Вечната жажда на Хилари за победа
A
A
A

Тя наистина е жената, която буди най-голямо възхищение у американците. В същото време е и най-унижаваната и най-критикувана жена в историята на САЩ. На 67 г. Хилари Клинтън, бивша първа дама и бивш държавен секретар, за втори път се кандидатира за президентската номинация на американските демократи и този път има намерение да "съблазни" американците.

Хората знаят всичко за Хилари. Доходите й от 1977 г. до 2012 г. са обществено достояние. Неверността на съпруга й беше анализирана подробно в медиите, а самата Хилари дори разказа какво е изпитвала спрямо съпруга си след скандала с Моника Люински, как се изкушавала да се разведе, как двамата с Бил ходили на терапия за спасяване на брака си.
Още през януари 1993 г. сп. People представи на читателите си истинското лице на Хилари Клинтън. А доверената й приятелка Даян Блеър пък публикува откровения за дружбата й с Хилари и тези разкази могат да се прочетат в библиотеката на Арканзаския университет.

Хилари Даян Родам е родена на 26 октомври 1947 г. Израснала е в предградието на Чикаго Парк Ридж в семейство от средната класа. Хилари признава, че обожава майка си Дороти, но баща й Хю Родам, от уелски произход, е твърда глава. Той обаче предава на дъщеря си желанието за работа и страха, че може да се издъни в нещо. От баща си Хилари наследява, но за кратко, републикански убеждения, както и гръмогласния си смях. Семейството й е методистко, самата тя остава много привързана към църквата си. Още на 13 г. Хилари започва да работи, за да финансира учението си. Умна и интелигентна, тя е приета през 1965 г. в колежа Уесли недалеч от Харвард. През 1969 г. постъпва в юридическия факултет на Йейл и там се среща с Бил Клинтън. След престой във Вашингтон през 1974 г., където работи в комисията, разследваща скандала "Уотъргейт", тя отива при Бил в щата Арканзас, където той скоро е избран за губернатор. Там Хилари става част от голяма адвокатска кантора. През 1992 г. след като е била първа дама на Арканзас, Хилари стана първа дама на САЩ, когато Бил е избран за президент.

Стилът й се различава от този на нейните предшественички. Тя играе политическа роля и има кабинет в западното крило на Белия дом. Връзките й с депутати и с пресата са образно казано ужасни и републиканците я наричат "радикална феминистка". Хилари се сблъсква с унижението по времето на аферата със стажантката Моника Люински през 1998 г. Но тогава рейтингът й скача до невиждани висини - 67%.

Подтиквана от приятелите си, първата дама се впуска в политиката и през ноември 2000 г. е избрана за сенатор от щата Ню Йорк. През 2008 г. се изправя срещу Барак Обама в битката за президентската номинация на демократите и я губи. Тогава Обама непрестанно я упреква за гласуването й в подкрепа на войната в Ирак. За изненада на всички Хилари Клинтън стана държавен секретар на Обама през първия му президентски мандат. Нейните критици твърдят, че като такава тя не е постигнала действителни успехи. Но четирите й години на този пост затвърждават имиджа й на жена държавник.

През 2007 г. журналистът Карл Бърнстейн, автор на биография за Хилари Клинтън, заключава, че отличаващата се черта на характера й е страстта. Той добавя, че Хилари има чувство за хумор, ентусиаст е, има вътрешна сила, но и буреносен характер. Враговете на Хилари я описват като лицемерна и коварна. Според допитване на CNN, само избирателите, родени след 1980 г., я намират за честна и достойна за доверие. Републиканците пък продължават да твърдят, че Хилари живее сякаш изолирана от света.

AFP


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com