Вън "Берое" от енергетиката

Вън "Берое" от енергетиката | StandartNews.com

Вън "Берое" от сметките ни за ток! Вън и на всички останали дейности от енергетиката, които надуват фактурите ни от години насам.

Апелът прозвуча преди няколко дни на кръгла маса на тема "Либерализация на енергийния пазар и създаване на енергийна борса в Република България", която беше организирана от Съвета по иновации при Българската търговско промишлена палата (БТПП).

Екстремно освобождаване на дружествата, които влизат в състава на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от несвойствени функции, като издръжката на футболни отбори например. Това поиска от името на БТПП веднага след откриването на кръглата маса Йосиф Аврамов, съпредседател на Съвета по иновации при БТПП. Футболният клуб "Берое" - Стара Загора, се издържа от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и всички ние като общество

вероятно плащаме по половин стотинка, за да могат няколко десетки души да играят футбол

коментира Аврамов.

Малцина у нас помнят, че през септември 2011 г. закъсалият футболен клуб "Берое" беше "дарен", не без благословията на бившия премиер и спасител на футболни отбори Бойко Борисов, на най-голямата ни държавна топлоцентрала - "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД.

Дали наистина "Берое" натоварва сметките ни за ток само с половин стотинка или повече, е трудно да се каже. Причината е, че от датата на прехвърлянето на клуба към държавната ТЕЦ в публичното пространство не беше публикувана дори и една цифра за разходите на "Берое". Последната публична информация е, че за последните 6 месеца на 2010 г. отборът е струвал на дружеството, което тогава го управляваше, 1,42 млн. лв., или по 237 хил. на месец. По всичко обаче личи, че откакто ТЕЦ "Марица-изток 2" сложи ръка на "Берое" и поради това той стана единственият в България държавен футболен клуб, издръжката му явно рязко е скочила. С държавни пари бяха закупени качествени футболисти, които само преди дни извоюваха купата на България.

Друг е въпросът дали тезата на Йосиф Аврамов от БТПП е вярна и дали издръжката на "Берое" наистина вдига сметките ни за ток. Според Закона за енергетиката ДКЕВР би трябвало да не допусне дори една стотинка разходи, несвързани с лиценза - т.е. с производството на ток, на ТЕЦ "Марица-изток 2". Дали наистина държавният регулатор си е свършил работата - това може да докаже само финансова ревизия. Ако е така, то разходите на ТЕЦ-а за "Берое" са за сметка на печалбата му. Но и така да е, излиза, че издръжката на футболния клуб пак е за сметка на цялото ни общество.

Защото по принцип печалбата на всяко дружество отива или във фонд "Резервен", който се използва за инвестиции, или за дивидент на акционерите му, или се разделя в някакво съотношение между тези две пера.

Следователно, получавайки голяма част от печалбата на ТЕЦ "Марица-изток 2", "Берое" на практика изяжда или инвестициите за увеличаване на капитала на държавното дружество, т.е. - националното богатство, или намалява дивидента, който централата плаща на бюджета, с което пак ощетява обществото, лишавайки го от средства за далеч по-важни неща, като образование, сигурност и пр.

Като заговорихме за дивидента - само "Берое" ли яде от него? Не! Както обяви преди дни самият премиер Пламен Орешарски, едно от първите решения на кабинета на ГЕРБ от 2009 г. беше да

увеличи от 50% на 80% дела на дивидента

който прибира държавата от печалбата на енергийните ни дружества. Това напълни хазната и направи по-богата пицата на бившия вицепремиер Симеон Дянков, но декапитализира държавните енергийни фирми. Решението на кабинета на ГЕРБ е една от основните причини за днешното критично състояние на енергетиката ни. Дано новият кабинет намали размера на дивидента отново на 50%, а защо не и на 30% - поне за две години, с което да стабилизира електросистемата.

"Берое" далеч не е единственото странично перо, което натоварва енергетиката ни. Същото правят безчетните безсмислени командировки на чиновниците от държавните енергийни компании и тяхната шапка БЕХ, която отдавна трябваше да бъде закрита. Припомням, че БЕХ беше създаден през 2008 г., за да акушира раждането на проекта АЕЦ "Белене". Централата не се построи, но БЕХ си остана и харчи държавни средства на поразия. Дори и да бъде даден рестарт на "Белене" сега, той няма да се реализира по старата схема, така че гаранции от БЕХ няма да са необходими.

Нека не забравяме, че освен харчовете на държавните енергийни фирми, от сметките ни за ток изскочиха и луксозни джипове и други екстри, купувани нашироко от частните ЕРП-та, уж за тяхната лицензионна дейност. Все едно аварийните екипи не биха си вършили добре работата, ако се движеха с "Лада Нива" вместо с "Тойота Хайлукс" и "Тойота Тундра"!
Затова, докато обсъждаме как и с колко да отрежем от "зелената", "кафявата" и пр. добавки, за да намалим цената на тока, нека поискаме

да се затегне контролът върху всички държавни и частни енергийни дружества

от страна на ДКЕВР, Сметка палата, АДФИ и пр. ведомства. За да бъде ясно на всеки, че плащаме наистина за ток, а не за любовницата или лимузината на този и онзи футболист и шеф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай