Уж постоянно се режат щатове, а администрацията се множи

Уж постоянно се режат щатове, а администрацията се множи | StandartNews.com

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

Съкращенията в администрацията са стандартна мярка при почти всяко управление, а след това винаги наблюдаваме обратното явление. Така че, сама по себе си заявката, че догодина ще има по-малко чиновници, нищо не означава, защото в следващите 3 години те спокойно може да се увеличат отново. Друго важно нещо е, че в момента не се говори за реални съкращения. Говори се за съкращаване на щатни бройки, а всички знаем, че в администрацията има достатъчно незаети такива. Което означава, че на практика съкращенията могат да не доведат до по-малко служители. Освен това не се говори за икономиите, които се очакват от тези съкращения. Говорим за едни 10%, но не е ясно това във финансово изражение какво означава. Ще има ли по-нисък бюджет, няма ли да има? Колко точно ще е? Това са все важни въпроси, чиито ясни отговори се надявам да видим в новия предложен бюджет.

Друг сериозен проблем е, че няма яснота колко точно са заетите в администрацията. В момента в медиите се разпространява информация, според която централната администрация през 2012 г. е достигнала 57 000 души. Като се отворят обаче данните на НСИ там са 55 хил. души без заетите в МВР и Министерство на отбраната. Има сериозни разминавания и на този етап аз лично не се чувствам сигурен кои данни са по-достоверни. Това, което е ясно и неоспоримо, са средствата, които отиват за заплати и осигуровки. Те всяка година растат, независимо, че в отделни години имаше по-сериозни съкращения. Единственото изключение през годините е 2010 г., когато има леко отстъпване назад. Изразходените средства са с около 30 млн. по-малко. Това нищо не е на фона на над 5 млн. разходи за заплати и осигуровки. Така че, да, свиването с 10% сигурно е чудесна новина, но трябва да видим някакъв по-ангажиращ план и по-дългосрочна прогноза. Т.е., какво се предлага до края на мандата. И всяка година да се проверя дали тези обещания, които са дадени до момента, всъщност се изпълняват, как се случват нещата, къде са съкращенията и защо точно там има съкращения. Защото това е решение, но не бива да се съкращават работещи структури или програми, които имат смисъл. А да се съкратят такива, които не функционират и неефективните разходи. Необходим е някакъв анализ, какъвто все още няма. Аз лично се опасявам, че в момента ще се направи едно съкращение основно на щатни бройки и впоследствие ще бъде обърнато и отново ще имаме ръст на заетите в администрацията.

Мисля, че новите назначения в администрацията при смяна на правителството са нормална практика. Естествено всеки работодател би предпочел да разполага с хора, на които може да разчита.

За мен това не е нещо странно, стига да има някаква приемственост. Т.е., да не се заличи цяло едно звено в администрацията и да се назначат изцяло нови хора, което на практика парализира работата им, защото те не са наясно какво точно се случва. Това го наблюдаваме в момента с новото Министерство на инвестиционното планиране. Самото разделение на функции, които досега се изпълняваха от едно ведомство, води до сериозни проблеми и това го видяхме още първите месеци на работа. Това трябва да се избягва.

Основното според мен е, че при изготвянето на бюджета за догодина трябва да се промени като цяло подходът на правене на бюджетна политика. Той досега беше такъв, че се фокусираше единствено върху бюджета за следващата година, но не поставя някакви по-дългосрочни цели. Тази ситуация е добър пример: сега 10% спад в администрацията, но не е ясно какво ще стане в следващите 2 години. Брюксел ни накара насилствено да въведем такава средносрочна бюджетна рамка и ние го направихме единствено проформа, за да не последват някакви санкции. Но нямаме реална средносрочна бюджетна програма, която да се спазва. Трябва ни една по-дългосрочна фискална политика, която да даде повече предвидимост на частния сектор и повече яснота каква точно ще бъде политиката на правителството през целия мандат. Ясно е, че няма как да бъде фиксирана, защото за три години много неща се променят, но поне посоката може да бъде дадена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай