US банките в по-добра форма от европейските

US банките в по-добра форма от европейските  | StandartNews.com

Големите банки в Европа са изправени пред процеси по преструктуриране на дейността, продажба на недоходоносни активи, смяна на мениджмънта и съкращаване на персонал. На този фон европейските банки не са в толкова добра форма в сравнение с американските си конкуренти, които веднага след финансовата криза увеличиха капиталовите си буфери. Това коментира главният изпълнителен директор на УД "Конкорд Асет Мениджмънт" АД Петко Вълков в седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" на Bloomberg TV Bulgaria по отношение на предизвикателствата и средата, в която оперират европейските банки.

Според него главно влияние върху финансовите резултати на банките на Стария континент, които бяха една от основните теми на предаването, е политиката, която провежда ЕЦБ.

А очакванията за въвеждане на още по-отрицателни лихвени проценти в еврозоната ще натиснат допълнително печалбата им. Петко Вълков очаква ЕЦБ да въведе допълнителни стимулиращи мерки още през март. Той подчерта и рисковете по отношение на експозициите на банките към петролни и газови компании.

В рубриката "Актив на седмицата" водещият Свилен Колев разгледа изменението в цените на акциите на 20 от най-големите европейски банки от началото на годината. Сред разгледаните трезори с около 40% поевтиняват акциите на швейцарската Credit Suisse Group и италианската UniCredit, с около 30% - тези на германската Deutsche Bank и британската Barclays, а с около 2% - тези на датската Danske Bank.

Седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай