Четвъртък,

US банките в по-добра форма от европейските

От: Failed to load user -
992
US банките в по-добра форма от европейските
A
A
A

Големите банки в Европа са изправени пред процеси по преструктуриране на дейността, продажба на недоходоносни активи, смяна на мениджмънта и съкращаване на персонал. На този фон европейските банки не са в толкова добра форма в сравнение с американските си конкуренти, които веднага след финансовата криза увеличиха капиталовите си буфери. Това коментира главният изпълнителен директор на УД "Конкорд Асет Мениджмънт" АД Петко Вълков в седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" на Bloomberg TV Bulgaria по отношение на предизвикателствата и средата, в която оперират европейските банки.

Според него главно влияние върху финансовите резултати на банките на Стария континент, които бяха една от основните теми на предаването, е политиката, която провежда ЕЦБ.

А очакванията за въвеждане на още по-отрицателни лихвени проценти в еврозоната ще натиснат допълнително печалбата им. Петко Вълков очаква ЕЦБ да въведе допълнителни стимулиращи мерки още през март. Той подчерта и рисковете по отношение на експозициите на банките към петролни и газови компании.

В рубриката "Актив на седмицата" водещият Свилен Колев разгледа изменението в цените на акциите на 20 от най-големите европейски банки от началото на годината. Сред разгледаните трезори с около 40% поевтиняват акциите на швейцарската Credit Suisse Group и италианската UniCredit, с около 30% - тези на германската Deutsche Bank и британската Barclays, а с около 2% - тези на датската Danske Bank.

Седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички