Унгарско дежавю с бежанците

Смазването на революцията през 1956 г. лиши родината на гулаша от 1,2 млн. интелектуалци

Унгарско дежавю с бежанците | StandartNews.com

Будапеща. "Бежанците, пристигащи на границата, са посрещани от местните жители и власти. След това са транспортирани до центрове, където са регистрирани и настанени в лагери, хотели или частни квартири". Колкото изненадващо и да звучи, това не е част от новина за вълната от сирийските бежанци в България от 2013 г., а е доклад на представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в Австрия от 1957 г. Съобщава за 200 000 унгарски бежанци след провалената революция през 1956 г., първия постконфликтен поток на бежанци към Запада в модерната световна история.

Унгарското въстание и революция от 1956 г. (на унгарски: 1956-os forradalom or felkeles) е спонтанен национален бунт срещу правителството на Народна Република Унгария и наложените от него просъветски мерки и политика. Борбата на унгарците, първата сериозна заплаха за съветския контрол в Източния блок, продължава от 23 октомври до 10 ноември. Въпреки неуспеха й революцията се оказва много влиятелна и изиграва

сериозна роля в падането на СССР

десетилетия по-късно .
Бунтът започва като студентска демонстрация на 23 октомври и бързо се разпространява из цяла Унгария. Новото правителство формално разпуска полицията на Държавна сигурност, обявява желание да се изтегли от Варшавския договор и обещава да проведе нови свободни избори. На 4 октомври обаче съветските войски окупират Будапеща и другите стратегически райони на страната. Унгарската съпротива продължава до 10 ноември. Над 2500 унгарци и 700 съветски войници загиват в конфликта, а 200 000 т.нар. врагове на системата напускат страната като бежанци.
Масовите движения на населението и миграцията не са никак нови за ХХ и ХХI век, kогато много семейства са все още принудени да напуснат домовете и родината си в резултат на войни, потиснически режими и гранични промени.
Особеното при посрещането на бежанците през 1956 г. е чувството за вина в приемните държави. Докато хората на Запад подкрепят напълно унгарците в стремежа им за свобода, техните правителства правят много малко, за да защитят наскоро спечелената независимост на Унгария. В контекста на Студената война САЩ се надяват да насърчат страните от Източна Европа да се откъснат от блока със собствени усилия, но без нейна директна военна конфронтация с СССР, която може да ескалира в ядрена война. Суецката криза блокира американската интервенция: според пакта между суперсилите, ако САЩ не се намесят, за да помогнат в Унгария, СССР няма да подкрепи с войски Гамал Абдел Насър в Египет. Насър е вторият президент на Египет от 1956 до смъртта си през 1970 г. и е начело на египетската революция заедно с първия президент Мохамед Нагиб, който сваля монархията на Египет и Судан.
Стремежът на малката Унгария за свободата й от СССР,

война на Давид срещу Голиат

е отбелязанa със значителен международен отзвук. Списание Time удостоява "унгарския борец за свобода" като "Човека на годината" за 1956 г. А през 1957 г. Елвис Пресли в телевизионно шоу пред 33 милиона зрители посвещава песента си "Мир в Долината" (Peace in the Valley) на Унгария. Той е обявен за почетен гражданин на Будапеща през 2011 г.
След като малката унгарска нация губи кратката си свобода, акцентът на Запада е поставен върху хуманитарната помощ за бежанците. За Унгария, страна с 10 милиона население, 200 000 бежанци и 2500 жертви са значителна загуба. Съдбата и новата родина на унгарските бежанци често се решава от тривиални фактори като дължината на опашката пред гишетата за регистрация за САЩ или Канада в австрийските лагери.
Унгария продължава да страда от последствията на 1956 г. Освен вътрешните противоречия, политизираните емоции и разделени семейства и до ден днешен има въпроси без отговори. Но може би най-дълготрайният негативен ефект е

изтичането на мозъци

чрез имигрантите, напуснали Унгария през онази епоха. Интелектуалният им потенциал, и то на техните бъдещи деца и внуци. 188 000 души, напуснали страната по време на голямото бягство, представляват около 2% от тогавашното население на Унгария. 83% от бежанците, които емигрират в САЩ по това време, са образовани млади хора под 40-годишна възраст. Сметнато с по средно две деца и четири внуци на имигрант, това са около 1 200 000 липсващи интелектуалци от съвременното унгарско общество.

Изпрати ни 100 000 лв. помощ за сирийците

След като Словакия първа от страните членки на ЕС, която реагира и изпрати на България помощ във връзка с вълната от бежанци, Унгария в деня на националния си празник - 23 октомври, предостави дарение на страната ни за преодоляване на кризисната ситуация. Източник от унгарското посолство съобщи, че помощта е на стойност 100 000 лв. и пратката включва предмети от първа необходимост, като например легла и одеяла. 80 000 лв. са предоставени от унгарската държава , а останалите 20 000 лв. са от унгарските баптисти.
Средствата ще бъдат използвани по преценка на Националния оперативен щаб и ще бъдат разпределени във всички бежански центрове у нас. Безвъзмездната помощ е по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС.
Има и обещание от Австрия, стана ясно на представянето на дарението от Словакия за справяне с проблема с бежанците по рано тази седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай