Украйна не развълнува пазарите

Петър Пешев, Бултренд

Украйна не развълнува пазарите | StandartNews.com

Кризата в Украйна не повлия особено върху котировките на финансовите инструменти по света. Борсовите индекси отново се повишиха близо до историческите си максимуми, подкрепени от спада на безработицата в САЩ, сигналите за възстановяване във Великобритания, повишаващия се испански износ, положителните данни от китайския производствен сектор. Като цяло възстановяването в САЩ, Великобритания и Япония е по-силно, отколкото в ЕС. Инфлацията в големите икономики остава на приемливи равнища, поради което централните банки ще са предпазливи при изтеглянето на парични стимули от икономиката и ще отложат евентуалните повишения на краткосрочните лихвени проценти.

 

През седмицата на фокус бе и кризата в Украйна. Основният борсов индекс на борсата в Киев UX изгуби 10% до обявяването на споразумението за предсрочни президентски избори в петък, след което борсовият индекс изтри седмичната загуба. Украинските облигации също се сринаха, като се търгуваха при лихвени равнища, които не позволяват украинското правителство да рефинансира многомилиардния дълг, падежиращ тази година. В петък рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" понижи рейтинга по държавните облигации до ССС - ниво "боклук". Украйна не може да се справи сама с икономическия колапс. Тепърва ще започнат преговори за спасително споразумение с кредиторите в лицето на МВФ, Световната банка и ЕС. Алтернативата е финансиране от Русия, но именно условията за получаването му бяха причината за кризата в Киев.

 

Еврото, паундът, австралийският долар, йената и новозеландският долар поевтиняха спрямо американския долар през седмицата, след като седмица по-рано регистрираха силно възходящо движение. Златото, среброто и петролът поскъпнаха, подкрепени от добрите новини за големите икономики. Среброто се е прицелило в нивото от $22 за тройунция, а златото се е устремило към нивото от $1330, след като успешно задържа $1300 за тр.унция.
Българският капиталов пазар продължи с възходящия си ход, като основните акции поскъпнаха средно с 2%. SOFIX затвори на няколкогодишен връх при ниво от 586 пункта и скоро ще тества 600-те пункта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай