Вторник,

Ципрас спечели, но хората едва ли

От: Failed to load user -
2501
Ципрас спечели, но хората едва ли
A
A
A

Референдумът се превърна в голям вот на доверие към премиера Алексис Ципрас. Голямо мнозинство беше убедено от аргументите да се гласува с "Не" и го направи господар на гръцката политическа сцена.

Усилията на правителството досега не са донесли каквото и да е подобрение в икономиката или живота на хората, така че би трябвало да сметнем, че това силно "Не" е награда за тактиката му с надежда, че в края на краищата тя ще успее. На практика това бе вот на доверие към неизвестността.

Не знаем накъде ще поеме страната в следващите дни и седмици, когато ще е зависима от партньорите си в ЕС и ЕЦБ за това икономиката и гражданите да имат достатъчно пари, за да оцелеят.

Не знаем какъв е реалният резултат от референдума, понеже въпросът за него бе толкова объркващ, а аргументите на Ципрас и съюзниците му толкова подвеждащи и противоречиви, че не знаем за какво всъщност гласувахме, нито как нашият вот ще бъде интерпретиран.

Не знаем дали гласуването с "Да" бе за това Гърция да остане в еврозоната и ЕС, дали бе в полза на безкрайните съкращения на разходи, дали бе декларация за национално предателство.

Не знаем дали гласуването с "Не" бе в полза на сделка с партньорите ни, която може би ще е малко по-добра от предложената на 25 юни (и спомената във въпроса за референдума), или е било заръка за правителството да напусне преговорите и в резултат от това да изкара Гърция от еврозоната.

Отговорът "Не" бе представян като смела и достойна позиция срещу враговете (всичките ни европейски съюзници), предложили сделка, и техните лакеи в Гърция, които я подкрепят.

Правителството успя да се измъкне от отговорност за тактиката си, докарала ни до затварянето на банки и налагането на контрол над капиталите с всички произтичащи от това щети за гражданите и бизнеса. Краткото време между обявяването на референдума и гласуването допринесе още за всичко това.

От друга страна, лагерът "Да" не разполагаше със сплотеността на правителството и партньорите му от лагера "Не" (десните националисти от "Независими гърци" и нацистите от "Златна зора"). Лагерът Да" не можеше да стигне далеч с призивите си за трудни решения в ситуация, в която правителството на СИРИЗА водеше дебата с нови и нови обещания, че ще бъдат избегнати нови жертви. Така лагерът "Не" успя да натовари поддръжниците на "Да" с всички страдания на гражданите, независимо че те са резултат на 5 месеца безплодни преговори с Тройката на кредиторите и нашите партньори.

Големият въпрос сега е как правителството ще използва това мощно "Не" извън Гърция. Не е ясно как е била засилена с този вот преговорната ни позиция. Гласуването може да е укрепило политически Ципрас вътре в Гърция, но това не променя реалността на отношенията ни с Европа и МВФ. Много малко вероятно е продължаването на тази парализа да уплаши партньорите ни в сравнение с положението преди референдума. Така че, ако те направят каквито и да е отстъпки, то ще е за да не колабира икономиката ни. Те ще действат от съжаление, а не защото са се предали пред настояванията ни.

Оказал се преди десетина дни в безизходица, Ципрас прехвърли отговорността на народа. Той чрез убедително гласуване с "Не", което премиерът толкова искаше, му върна обратно тази отговорност. След цялото надвикване, след разделението и унижението на гражданите от последната седмица, какво всъщност спечели Гърция? Как ще се измъкнем от тази безизходица?

Никой не знае.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Гърция

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички