Цачева може да бъде обединител на нацията

Цачева може да бъде  обединител на нацията  | StandartNews.com

Силна ила слаба кандидатура е Цецка Цачева? Вече се чуха много мнения по въпроса. Аз смятам, че тя е най-подготвената кандидатура за пррезидент, имайки предвид работата й като председател на парламента - и то в две Народни събрания. Това е безспорно, тя е най-подготвената за поста президент в една парламентарна република.

А дали ще има балотаж? Балотаж щеше да имаме при всеки един от вариантите на ГЕРБ. Нека не се заблуждаваме в това. Историята на президентските избори в България доказва това -винаги има втори тур. Общо взето, много малко вероятно е да няма балотаж, в която и да е ситуация. Помним много силната кандидатура на Петър Стоянов, безапелационна за времето си, също стигна до балотаж. Въпреки много мощната вълна на подкрепа за СДС тогава. Вторият мандат на Георги Първанов също не мина без втори тур въпреки изключително слабото представяне на десницата тогава.
Мнозина се питат днес - дали е възможна изненада на балотажа?

Първо трябва да видим кой ще стигне до там

Защото ако единият финалист е ясен в лицето на Цецка Цачева, то другият не е абсолютно сигурен. Там има поне пет потенциални кандидати, всеки със своя шанс. При всички положения кандидатурата на Румен Радев е една от тях. Кандидатурата на Красимир Каракачанов е втора, но не е никак ясно коя от двете е по-силна, аз не бих подценил и тази на Татяна Дончева, на Ивайло Калфин и на Трайчо Трайков. Между тези петима ще е битката, като лично аз давам предимство на ген. Радев и Красимир Каракачанов.

Така че ГЕРБ трябва сериозно да работи, за да спечели тези избори. БСП пък ще трябва да се потруди сериозно, за да иде на балотаж. Каракачанов вече обяви, че се вижда сигурен на балотаж и от гледна точка на засилването в Европа и света на националния дух и патриотичния вот, той при всички положения има сериозни шансове. Може би все пак БСП ще удържи втората позиция, но стартът на кампанията й беше с четири големи грешки. И това влошава шансовете на Радев спрямо Каракачанов. Генералът не беше посочен във вътрешнопартийното допитване, не беше разпознат от партийните членове, беше наложен еднолично от лидера Нинова,

не можа да изиграе ролята си на обединител между БСП и АБВ

След което Корнелия Нинова се отказа от него и го прати на инициативен комитет. С други думи формално погледнато, БСП не участва на тези избори. Така че срещу едно обединение на патриотически и националистически партии и движения резултатът на Радев е непредсказуем. Въпросът е доколкото тази вълна от Европа е достигнала България.

Сега се налагат и сравненията между Плевнелиев и Цачева. Сегашният президент е технократ. Докато Цачева е политик. И ако допреди пет години ситуацията в България и около нея позволяваше подобен тип президент, то сега е задължително президентът да бъде политик. Г-жа Цачева има и друг голям бонус - тя е доказала вече, че може да търси и да намира съгласие между различните политически партии. Тя се е доказала като човек, който обединява нацията. По-скоро единението на нацията. Между обединение и единение има разлика. Тя прави това единение в особено сложния парламент, който имаме - осем коалиции и над 20 партии. Този опит, който има и който го доказва, й дават определен бонус в това, което търсим - обединител на нацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай