Таксита над закона

На фирмите не им пука кой кара, защото нямат трудов договор с шофьорите

Таксита над закона | StandartNews.com

Хаос! Не, не говоря за класиката на братя Тавиани по четири новели на Луиджи Пирандело.

Хаос е състоянието на таксиметровите превози у нас. Хаос - организиран от държавата!
Да - не от друг, а именно от държавата!

Всички фирми за обществен превоз на пътници и товари (с автобуси и камиони - Наредба 33 към Закона за автомобилните превози) са длъжни да назначават водачите си на трудов договор. Само таксиметровите фирми не са!

Защо?

За да бъде всичко юридически изрядно - за таксиметровите превози е създадена отделна Наредба 34. В която от таксиметровите фирми се изисква да имат списък на автомобилите, с които извършват превозите, но не и списък на назначени на трудов договор водачи.
Като че ли жълтите коли се движат сами и няма абсолютно никакво значение кой ги управлява.
Ако това не е крещящ лобизъм - здраве му кажи!

И какво се получава?

Всяка таксиметрова фирма, която според Закона за автомобилните превози и Наредба 34 е превозвач и носител на Удостоверението за регистрация за извършване на таксиметров превоз, реално има коли, но няма водачи.

Единствено Ромео Цанков и още 1-2 компании в София са назначили на трудов договор шофьори.
Останалите таксиметрови фирми на практика не са никакви превозвачи, а чисти лизингодатели!
Какво правят таксиметровите фирми?

Вземат колите от вносителите на автомобили и ги дават на лизинг на Пешо, Гошо, Тошо и пр. водачи. Така таксиметровите фирми не са нищо повече от посредници, които вдигат почти двойно лизинга и дерат кожите от водачите. Събират пари, а не носят отговорност! Защото нито Законът за автомобилните превози, нито Наредба 34 предявяват изисквания към тях.

Към таксиметровите фирми няма изисквания нито да разполагат с определена гаражна и сервизна площ, нито да извършват предпътни медицински и технически прегледи на водачите и колите.

Да, в чл. 34, т. 3 на Наредба 34 пише, че таксиметровият превозвач е длъжен да "осигурява безопасност и сигурност на таксиметровите превози чрез медицински прегледи на водачите и ежемесечни проверки на техническото състояние на автомобилите". Но кой трябва да прави тези прегледи и на какъв срок - не е ясно.

Така този член си остава до днес само едно пожелание.
На такива изисквания, и то много строги, отговаря всеки превозвач - не само на пътници с автобуси, а също и на товари - с камиони!

И какво излиза? Че държавата се грижи за безопасния превоз на картофите и лука много повече отколкото на хората в такситата!

Затова броят на загинали от и в такситата расте, а жалбите от жълтите коли валят.
Тръгнат инспекторите на "Автомобилна администрация" да проверяват дадена фирма във връзка с подадена жалба, но удрят на камък. Такъв шофьор нямаме, отговарят във фирмите. Ние сме дали колата на лизинг, откъде да знаем кой в този ден и час е бил зад волана!

Как да знаят? Като истински лизингодател таксиметровата фирма знае само, че е дала съответната кола на лизинг на Пешо и дали той плаща редовно вноските си. А как Пешо изкарва парите - тя не се интересува. Понеже лизингът е солен, за да се справи, Пешо измисля своя схема. Тъй като законът му забранява да работи повече от 12 часа, за да изкара лизинга, Пешо дава колата на аренда на Гошо - да върти геврека останалите 12 часа срещу някаква сума. Но има ли опит Гошо като водач на такси, има ли изрядни документи - Пешо не се интересува, а фирмата - още по-малко!

Така всички таксита остават извън закона.
И само когато някой бакшиш утрепе някого, се пошуми малко - и край! И пак такситата си карат така - докато падне следващата жертва.

Срещу този организиран от държавата хаос писах много пъти. За последно - точно преди три месеца - на 12 април, след поредното издевателство на таксиметров водач - изнасилването на 21-годишната Мария. И посочих пътя за решаването на проблема - всички таксиметрови водачи да минат на трудов договор към съответните превозвачи. За да бъде осъществяван двустранен контрол - и от страна на фирмите, и от държавните органи. Тогава оставаше точно месец до изборите и на властта не й беше до законови промени.
Дано поредните пострадали този път накарат и транспортното министерство, и депутатите да направят промените в нормативната уредба, които да извадят таксиметровите фирми на светло. За да знаем на кого поверяваме не само парите, но и здравето и живота си!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай