Страната на ментетата

Страната на ментетата | StandartNews.com

Де се пести от безопасност е национален спорт у нас

"И вие ли?", пита ме съседката, докато пъхти по стълбите. "И аз", отговарям, разминавайки се с нея някъде около седмия етаж.

Трагедията с падналия асансьор, погубил жена, неочаквано пренасели иначе вечно тъмното и пусто стълбище на панелния ни блок. След някой и друг ден, когато отшуми, сигурно ще се престрашим да се качим на асансьора. Или може би не.

Защото, дори и да го проверят в рамките на някоя мащабна акция, каквито винаги започват след подобни трагедии у нас, съвсем не е сигурно, че ще го ремонтират. А дори и да го ремонтират, никой не знае дали няма да използват стари части, неподходяща ролка или да спестят от нещо друго, както повелява традицията. Нищо чудно просто да го включат в поредната статистика за десетките хиляди опасни кабини, която ще бъде оповестена, когато падне следващият асансьор. Спомняте ли си - преди година в столично заведение се взриви и избухна газова бутилка. Сигурна съм, че когато избухне следващата, ще ни съобщят точно колко опасни газови бутилки са преброили при тогавашната масирана проверка.

Няма да кажат защо не са ги подменили

Ще обяснят, че им липсва някой подзаконов акт, за да задължат мърлячите да си свършат работата, че не са електронизирани или компютризирани, че нормативната база им позволява само да проверяват, но не и да санкционират. Ако някой падне във фонтан, ще преброят колко са необезопасените фонтани. Когато "Аспарухово" се удави, преброиха колко са незаконните къщи. Въобще много ни бива да броим! Не ни бива да променяме нещата и да носим елементарна отговорност за последиците от онова, което вършим. Затова и да живееш в България е опасно - ако си на първия етаж, ще те връхлети язовирна вълна, ако си нависоко, ще паднеш с асансьора, ако излезеш навън, ще те бутне кола, минала фиктивен технически преглед. Не ми се иска и да мисля как се качват в асансьора хората, правещи фиктивни прегледи на автомобилите. Или как се качват на колите си асансьорните техници? Как и едните, и другите ходят на лекар - защото и там положението не е по-розово. Изобщо - това е страната на ментетата, оплетена в закони и подзаконови актове, направени така, че всеки

да може лесно да краде и трудно да отговаря за стореното

Оня ден надзорник споделяше в пресата, че се "гонят" с асансьорен техник, който крадял части и после рекетирал домоуправителите. Какво да му направиш на такъв - да го глобиш? Ако са 200 лева, той само от краденото ще изкара повече. Ако са 2000, няма да плати и няма начин да бъде задължен да го направи. Единственият начин е да го качиш на асансьора, който е ремонтирал. Преди време един от нашите синоптици ветерани разказваше такъв случай, не знам дали на шега - в Япония задължавали всеки метеоролог да се облича според прогнозата за времето, която е направил. Ако си предрекъл дъжд, ще ходиш с чадър и в най-големия пек. Ако пробваме да въведем дори само за ден подобен почин, проблемът на синоптиците ни ще бъде най-малкият от всички. Да видим обаче кой надзорник ще се осмели да ползва машина, която е проверявал, или кой здравен инспектор ще влезе в заведение, което е отказал да глоби, макар че е имало защо. Единственият начин у нас да се научим да си вършим работата е да живеем с последиците от нея. А не го правим, защото те винаги са на гърба на някой друг. И шефът, който не купува каски на работниците си и ги качва на строителния обект, се надява, че

няма начин Господ да не бди над тях

просто защото самият той не го прави. Всичко у нас е устроено така, че пестим все от безопасност, някак си оставяйки на заден план факта, че това е човешки живот. По света това е нещо скъпоценно. А у нас - нещо евтино, като всяко менте. Затова и това едва ли ще бъде последният път, когато някой ще каже разсеяно "Довиждане" на близките, мислейки как да не изпусне трамвая - и внезапно адът ще се стовари върху него. Българският ад. В който, казват, нямало дяволи, защото кандидатите са повече от свободните позиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай