Спешните центрове са най-важни за пациента

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС)

Спешните центрове са най-важни за пациента | StandartNews.com

Проектът за Национална здравна стратегия 2014-2020 дава заявка за истинска реформа в здравната система. След последната преработка тя е значително подобрена в сравнение с първоначалния вариант. Все пак има доста неща, по които трябва още да се поработи особено по екшън плана.

Отпадането на монопола на здравната каса е едно от добрите решения, но за това трябва време. В стратегията трябва да се разпише как точно ще се финансират частните каси. Смятам, че все пак трябва да остане водещата роля на НЗОК, тя да поеме основните дейности, а частните да обслужват само определени категории пациенти, които искат допълнително да се осигуряват.

Достъпът до здравеопазване в България е на много по-високо ниво от всички европейски страни, но доплащането в болниците трябва да се прецизира, да се регламентира със съответните нормативни документи и да е гарантирана възможност за избор.

Все още има достатъчно време да се преработи здравната стратегия, така че да стане по-гъвкава, с повече възможности и да има гарантирано финансиране и с европейски средства. Ако има препоръки, те са основно за екшън плана. Той трябва да бъде изготвен с ясни параметри, срокове и ясно финансиране.

Стратегията предвижда да има и защитени болници. В това няма нищо лошо. Важно е да се каже откъде ще дойдат средствата за тези болници, тъй като средствата не могат да дойдат през каса - било тя една или повече. Могат да дойдат само през Министерството на здравеопазването, което изисква пък техният статут да бъде уреден - дали да останат общински, или да станат държавни. Но има региони в страната, които се нуждаят от такива болници. Друг е въпросът какъв да бъде обемът на работата в тези болници. Това също трябва да бъде регламентирано.

Спешните центрове са най-важната част. Това е мнението на лекарския съюз. Ако се прави реформа, трябва да се започне от спешните центрове. Това е дейността, която гарантира достъпа на всеки един българин до качествена здравна помощ. Не само достъпът, а и той да бъде и своевременен. Затова е изключително важно спешната помощ да гарантира този достъп. Така че всички мерки в тази посока трябва да бъдат осъществени.

По достъпност българското здравеопазване е на едно от челните места. По-скоро трябва да се наблегне на качеството му. Важно е и да има своевременност и оборудване на болниците, все неща, които се включват в качеството и трябва да се работи по тях.

В стратегията е вписана и необходимостта от профилактика. Но нещо, което липсва, са национални скринингови програми. Там би трябвало да се обърне повече внимание. Не е ясно разписано като дейност и като финансиране.
В едно изречени: като цяло, като замисъл и намерение стратегията е добра. Но има какво да се желае по екшън плана, т.е. по реализацията на тази стратегия. Всички набелязани мерки са и необходими, и важни, въпросът е как ще ги реализираме

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай