Спасителен пояс за икономиката

Забравяме за рецесия, ако хората извадят парите от банките, а кабинетът се разплати с бизнеса

Спасителен пояс за икономиката | StandartNews.com

Чудото става. Хората започват да вадят парите си от банките и да купуват имоти. Над 55 000 новодомци е регистрирала Агенцията по вписванията от април до юни.

Това е с около 2000 продажби на жилища повече в сравнение със същия период на миналата година. В същото време през май влоговете в банките са намалели с 12,4 млн. спрямо април. В края на първите 6 месеца на годината спестяванията на българите са над 37 млрд. лева. Темповете на нарастването им се забавят, сочат данните на БНБ.
Какво показва тази статистика? Че в последните месеци се случва това, което в продължение на 4 години се опитваше да направи правителството на Бойко Борисов - да накара българите да харчат.
Хората обаче упорито отказваха да пипат спестяванията си. Въпреки спада на лихвите по депозитите, въпреки дори и 10-процентовия данък върху спестяванията, който въведе бившият финансов министър Симеон Дянков. Защото

в банките българите виждаха единствената сигурност

за парите си. Притиснати от кризата, много предприемачи продаваха бизнеса си. И тъй като не намираха алтернатива да започнат нов, прибираха инвестицията на депозит.
Бели пари за черни дни, казва народът.

Дали това време дойде?


Политическата несигурност безспорно тревожи хората повече от кризата, която ни мъчи вече пета година. Смяната на правителства, протестите и призивите за оставки под прозорците на властта създават чувство на несигурност, по-страшно дори от предупрежденията за рецесия. И в такива моменти българинът слуша вътрешния си глас. В народопсихологията ни е заложено, че недвижимата собственост е последното и най-сигурно убежище за парите ни. Неслучайно процентът на собствените жилища у нас е сред най-високите в света, макар че сме едни от най-бедните европейци.


По-предприемчивите българи пък откриха, че в момента пазарът е много подходящ за сделки.

Цените на жилищата са паднали наполовина

след спукването на имотния балон през 2008 г. Офертите на брокерите са примамливи и разнообразни. Има възможност както за смяна на жилището с по-голямо, за покупка на вила или къща на село, така и с цел получаване на доходност - от наем или бъдеща препродажба, когато цените отново се вдигнат.
В същото време лихвите по депозитите падат. Както и тези по кредитите. Така, дори собствените средства да не стигат, банките са готови да додадат, каквото е нужно.
В раздвижването на пазара участва и още една група българи. Докато спестяванията си от банките вадят представители на средната класа - бизнесмени, мениджъри и висши чиновници, кризата в страната е изправила до стената хората с ниски доходи и особено безработните. Заради стагнацията надеждата да си намерят работа става все по-малка. И ако през лятото положението се спасява някак си със сезонна работа, то наесен се чака нова вълна безработни, които ще изплюе закъсалият бизнес.
За щастие, както казахме, много българи имат апартаменти и наследствени къщи на село. Притиснати от бедността, те са принудени да продадат голямото жилище и да купят по-малко, като така

ще им останат и пари да свържат двата края

докато чакат по-добри времена.
И така, за съжаление на Бойко Борисов и за радост на новите управляващи, българите започват да харчат. Ако тенденцията продължи - макар бавно и полека, колелото на икономиката ни най-сетне ще започне да се задвижва. А това ще е първият спасителен пояс за кабинета "Орешарски".
Ако към тази плаха надежда се прибавят и милионите, които правителството обещава на бизнеса за разплащане на стари и нови сметки, то наистина може да ни се размине най-черният сценарий за предстояща рецесия. И да видим онова оживление след кризата, на което отдавна се радват повечето европейски държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай