Солидарност, но според чергата

Вълна от бежанци може сериозно да натовари хазната ни

Солидарност, но според чергата | StandartNews.com

Броят на бежанците, поискали убежище в България през първите шест месеца на годината, е скочил двойно. Само за първите шест месеца на настоящата година закрила под родния трибагреник са потърсили 1880 души срещу 1380 за цялата 2012 г. Затова правителството трябва да помисли за изграждането на още един център за настаняване, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова. Към идеята се присъедини и външният министър Кристиян Вигенин. Съществуващите в момента центрове вече са препълнени с бегълци от третия свят, разтърсван от кървави етнически, религиозни и политически конфликти.

Затова и вълната от бежанци ще става все по-голям проблем за България. Страната ни не е просто външна граница на ЕС - такава в крайна сметка е и Финландия. Проблемът е, че България се намира в непосредствена близост с Близкия изток, раздиран днес от граждански войни. И съвсем естествено е потокът на бягащите от размирните зони да се насочва освен към Гърция и към нас. Още повече че много сирийци, например, са учили у нас или пък имат близки тук. Традицията също сочи, че България винаги е давала убежище на преследваните заради религия, етнос или политически убеждения хора от региона. Като се започне от заплашените с пълно унищожение от младотурските националисти арменци през 1915 г., през руските белогвардейци през 1920 г. и се стигне до несъгласните с политиката на Тито югославски комунисти след 1948 г. и разгромените през 1949 г. гръцки такива. За собствените си бежанци от Македония, Добруджа и Тракия няма нужда да говорим.

Днес като член на ЕС сме длъжни да продължим тази наша традиция, поемайки своята част от общоевропейската отговорност и солидарност с жертвите на насилието. Но същевременно трябва и внимателно да преценим за какво става въпрос. И най-вече - докъде се простира късичката ни финансова черга в това отношение.

Приемането на бежанците е регламентирано от правилата на ЕС и договора от Шенген. България засега не е член на т.нар. шенгенско пространство. И слава Богу, защото съгласно т.нар. Дъблински протокол страната, в която за първи път имигрантът е пресякъл границата на съюза, е длъжна до го поеме - на практика завинаги.

Така че от тази гледна точка трябва много внимателно да преценим силите и възможностите си. Не е тайна, че и в сега в съществуващите центрове за настаняване на бежанците нещата не са розови. Освен пренаселеността им самата издръжка на бежанците все повече тежи на хазната ни.

Затова, ако вълната се засили, България ще трябва да търси съдействие, разбирай пари, от Брюксел. Иначе бежанците ще се превърнат в сериозно бреме за и без това опоскания ни бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай