Смяна на лидера преди избори ще ни срине

Смяна на лидера преди избори ще ни срине | StandartNews.com

Смяна на лидера преди избори ще ни сринеинж. Николай Иванов, член на НС на БСП и кмет на община Враца

Ясно е, че предстои да вземем отговорни решения в трудно време. Решения, които са от значение на първо място за страната ни и естествено за силата и бъдещето на партията. Един от важните въпроси в момента е имаме ли основа, върху която да стъпим, за да заявим ясно нашето самочувствие, че сме силни? Имаме, разбира се!
Първо, нашето участие в управлението като партия мандатоносител и в осигуряването на управленско мнозинство. Предложихме в сегашния кабинет качествени личности и с дейността си като министри досега те оправдават избора. В лицето на сегашния министър-председател ние предложихме на страната управленец човек неподвластен на негативните стихии на партийните ежби и дребни политически интереси. И това беше наше ясно послание към всички политически сили, към гражданите и обществото.

Не приемам пораженческите настроения и твърдо отстоявам позицията, че БСП не се е провалила в този наистина особен мандат на парламента и правителството. Напротив, БСП в предстоящите избори трябва да стъпи на тази здравина със самочувствие на политическа сила, която за едногодишен период в управлението постигна много. Затова и очакванията ни в евроизборите бяха по-високи. Да, загубихме. Логично е да търсим причините в себе си - в предизборните щабове, в ръководството, в структурите, в самите социалисти - доколко всеки от тях е бил наясно със своите ангажименти в изборния процес.

Но не приемам охулването и недоверието, омаловажаването на постигнатото от партията и от отделни нейни дейци. Мисля, че всеки от нас има своя пътека в партийната дейност, широко поле за изява като партиен член, независимо каква позиция заема. Има доверието на ръководството на партията, на нейния лидер. А това не е малко.
Нужна е, според мен, по-добра координация, по-добра обвързаност и взаимодействие. За да имаме по-добър ефект от постигнатото. И това е лесно да се направи.

Що се отнася до очакваните кадрови промени, те не са новост за БСП, напротив - една традиция, наложена в десетилетията, и която винаги е осигурявала на партията приемственост, обновление и промяна. Така е и сега.
Кадровите промени обаче трябва да носят респект, да ни направят по-силни, по-уверени. Да носят позитивния заряд и хъс за работа, а не да бъдат отражение на едни или други домогвания и сметки. Не да бъдат някакъв фетиш, дори придружени с абсурдното примиренчество, че отсега сме обречени на изборите. Ясно е, че подобни промени наистина ще ни сринат.

Нека не бъдем заложници на дребнавото и да не допуснем с лекота да попаднем в мрежите на интригите. Нека това така напоително налагано в публичното ни говорене като актуален обществен процес "задкулисие" не вземе да се роди сред нас под благовидната форма на загриженост за състоянието на партията.

Отново ще повторя - ние не бива да правим промени от позицията на пораженци. БСП е достатъчно силна, за да покаже и в своето обновление респект и самочувствие!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай