След избори е време за зрелища

След избори е време за зрелища | StandartNews.com

Прокуратурата проявява повишена активност тези дни и осигури зрелище за народа. Както винаги се случва това събуди и въпроса дали има и политически момент в офанзивата. При предишните обвинения по повод АЕЦ "Белене" потърпевшите бяха от различни политически цветове. От една страна бившите министри от БСП Петър Димитров и Румен Овчаров, а от друга ексминистъра на ГЕРБ Делян Добрев. Което събуди съответните реакции, едни недоволстваха защо няма още обвинени, а други защо няма вече осъдени.

Мнозина се питат защо точно сега след като подаде оставка целият кабинет начело с премиера се изреди на опашка пред следствието. Голямо напрежение обаче от това не се вижда, Бойко Борисов е напълно спокоен, каза че очаква следващото обвинение за МИГ-овете.
По-интересното в случая е как ще завършат делата срещу министрите. Много е сложно да се каже. Ако вземем за пример обвиненията срещу Христо Бисеров и Цветан Цветанов, където пак го имаше политическия момент, също се получи само зрелище, но без присъди. Обществото гледа на тези процеси като на политическа конфронтация. Развоят зависи според това от коя страна е обвиняемият.

Дали е от управляващите или от опозицията

Иначе политическата обстановка в страната е много интересна. Волен Сидеров опрости на Бойко Борисов 35 000 лева разноски по съдебното дело. Това е силен политически жест за печелене на общественото мнение. Ще разберем дали лидерът на "Атака" залага нещо повече в това. Но при Патриотите ситуацията е много сложна. Те са три формации, които ако се явят самостоятелно нямат никакви шансове. Имат шанс само ако действат заедно. Ясни са противоречията между ВМРО и НФСБ. Ясно е и състояните на Атака - че без тази коалиция няма шанс да мине бариерата. Но Сидеров, много пъти го отписват, показва че е истински сървайвър.
Твърди се, че мажоритарният вот ще вкара четири партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и обединените патриоти, но да не бързаме с прогнозите. Да си припомним феномените за кметските избори в Несебър, Балчик, Каварна. Там

няма как да спечели политическа формация

макар и от национален мащаб. Не трябва да се правят аналогии и с мажоритарните избори за Велико Народно събрание. Те бяха доста по-различни. Първо, половината депутати се избираха с пропорционален вот, а останалите с мажоритарен. Освен това имаше тотално разделение на София, големите градове и по-малките населени места. Няма абсолютно никаква гаранция, че ще се повтори онова разпределение на мандатите. Не бива да се правят такива аналогии. Както например синята карта на изборите през 2015-а и червената с Румен Радев сега. Основните ми притеснения са, че хората които измислиха тази система - за мажоритарния избор, са със неразбираеми за мене мотиви. Толкова рязка промяна може да доведе до изключително тежки ексцесии.
Обикновено разумните държави правят малки стъпки. Представете си тази хипотеза – целият парламент съставен само от БСП и ДПС. И да кажем 10 депутати от ГЕРБ. Това е абсолютно възможно. Каквото и да направят тези две партии в рамките на няколко месеца ще има абсолютно недоверие към този парламент. И пак ще имаме революционна ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай