Силата на Чудесата

Кампанията на "Стандарт" докосна сърцето на всеки българин

Силата на Чудесата | StandartNews.com

София. Какво знаеш, скъпи читателю, за куклите от шума, които се правят в Куртово Конаре? Нищо, нали. И аз не знаех нищо. Не подозирах, че там някъде в България, далече от шума на големия град, има малка работилница, в която децата от кръжока към читалище "Любен Каравелов 1897" правят чудеса.

Запазвайки една вековна традиция, те дават живот на днешните приказни герои - Пепеляшка, Малката русалка, Пипи Дългото чорапче, Баба Яга. И дори карибските пирати. Уникалното е, че куклите, които майсторят, са от шума. Те са екологично чисти. Няма бои, няма вредни оцветители. Използва се само това, което природата е дала - царевични зърна и шума.
 
В забързаното си всекидневие никога не би ми останало време да проуча

кога и как се е родила тази традиция

защо днес има деца, които са се посветили на мисията да съхранят майсторлъка на бабите си, ако не беше кампанията "Чудесата на България". Тя ме накара да осъзная колко голяма част от съкровищницата на страната ни е непозната дори за самите нас, българите.
Малките майстори имат шанс да накарат цяла България да говори за тях. И да пратят Куртово Конаре в ЮНЕСКО.

Големият ден дойде. В 19 ч в сряда, в зала номер 1 на НДК, ще се потопим в магията на родните Чудеса. Ще преживеем отново най-загадъчните моменти от родната история, ще си припомним най-значимите постижения на нацията ни. Ще се насладим на най-българските песни. А след това ще чуем гласа народен - с кои два символа - на древното ни минало и на фолклорните ни традиции, се гордеем най-много и искаме от държавата да направи необходимото, за да ги видим в ЮНЕСКО.

Кампанията "Чудесата на България" завладя не само всички нас, журналистите от в. "Стандарт". Тя докосна сърцето на всеки българин. Тя ни помогна да си припомним кои сме, какво сме дали на света и колко още чудеса не сме разкрили както пред него, така и пред самите себе си.

Но кампанията "Чудесата на България", скъпи читателю, не е просто лична емоция. Тя е патриотична кауза, която

кара всеки от нас да се чувства горд

И нещо много важно - става въпрос за реално свършена работа. Защо ли?
"Виа Понтика", "Виа Милитарис", "Царевград Търнов", "Корените на България". Само преди година тези думи не биха говорили нищо никому. Днес те вече са конкретни туристически маршрути, в които държавата инвестира, а туроператорите рекламират, за да привличат нови чужди туристи още от 2013 г.

И това е само една малка част от резултатите, които постигна кампанията "Чудесата на България", организирана от в. "Стандарт".
12 млн. лв. инвестира кабинетът в пилотния проект "Виа Понтика". Над 10 млн. лв. се готви да вложи през следващите 3 г. държавата за най-бедния не само у нас, но и в целия Европейски съюз регион - Северозападна България. За да развие културно-историческия му туризъм, за да оправи инфраструктурата му. Няколко милиона вече отиват към Велико Търново, специален тираж на държавната лотария ще бъде пуснат за старите столици Плиска и Велики Преслав.
За страна като България туризмът би трябвало да е гръбнакът на икономиката. Но едва изправила се след цунамито на прехода България все още е далеч от Гърция, Турция, Италия, Испания. Но  ние, българите, притежаваме златното зрънце, от което да тръгнем. Господ ни го е дал! Това са нашето древно минало и уникалните ни фолклорни традиции. Покажем ли ги, разкажем ли легендите и сказанията за тях, ще омагьосаме света. И ще го привлечем да дойде да ги види.
Още три големи достойнства има кампанията "Чудесата на България". Тя превърна културно-историческото наследство в приоритет за кабинета. За първи път български премиер замени една спорна икономическа идея "Бургас-Александруполис" с културен проект - "Виа Понтика" от Обзор до Резово. За първи път български финансов министър

влезе в ролята на Индиана Джоунс

и започна да обикаля едно по едно чудесата на България, запознавайки се лично и на място с работата на археолозите.
Вторият успех на кампанията е, че ангажирахме вниманието на бизнеса. Днес най-големите ни хотелиери и туроператори имат специални пакети "Чудесата на България", които съчетават активната почивка с обиколка из родните светини.
Третото достойнство на кампанията е, че показа на българските кметове силата на европейски издържаните финансови проекти. Днес много от местните управници реализират европроекти по програми 3.1 и 3.2 на министерството на регионалното развитие за реставрация на обекти и маркетинг на туристически маршрути. Огромна част от общините се надпреварват коя от тях ще направи най-добрия проект.

Но най-горди сме от факта, че "Чудесата на България" стана кампания на българите. Над 500 000 души се включиха в двата етапа на националното гласуване за нови светини в ЮНЕСКО, над 10 000 си купиха Паспорта на туриста и вече обикалят родните чудеса и събират специалните печати.

В информационния XXI век, когато новините се научават в реално време от сайтове и фейсбук, медиите имат нова роля. Тя е не просто да информират аудиториите си и да коментират събитията, но и да организират социални и национални кампании. "Стандарт" има самочувствието, че е лидер в тях. Но това е отговорност, която ни задължава още повече. Древното минало на народа ни не може да е кампания с начало и край. Затова ние няма да спрем днес. Нито утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай