Ще бъде ли Eвропейското по футбол със снайперисти

Ще бъде ли Eвропейското по футбол със снайперисти | StandartNews.com

От 10 юни до 10 юли 2016 Франция става европейска столица на футбола. Как властите смятат да гарантират сигурността на милионите зрители по стадионите и на обществените места?

Френските власти отхвърлят всякакви съмнения. Европейското първенство по футбол ще се проведе и ще бъде сторено всичко необходимо за гарантиране на сигурността на футболисти и запалянковци. Министърът на спорта Патрик Канер повтаря като мантра, че никое досегашно спортно събитие от подобен калибър не е било с такава защита, каквато се готви за Европейското по футбол.

И все пак: дали турнирът не е под въпрос? Домакините казват "не". "Това би било поражение за нас и победа за терористите", заяви премиерът Манюел Валс. Според него, с организирането на Конференцията на ООН по въпросите на климата, която се проведе само няколко дена след атентатите в Париж, Франция е доказала, че може да гарантира сигурността на такива големи събития. Все по-често се говори, че в краен случай мачовете могат да се играят и на празни трибуни.

Франция все още в шок от кървавите атентати през ноември миналата година. Властите предупреждават, че терористичната заплаха остава висока. В страната все още е в сила въведеното извънредно положение, което дава специални правомощия на силите за сигурност. Засилено е полицейското присъствие по гари и летища. Военни патрулират покрай различни туристически обекти като Айфеловата кула. Проверяват се и всички посетители на обществени сгради.

Дали стадионите няма да бъдат превърнати в непревземаеми крепости? Във всеки случай феновете ще трябва да се въоръжат с търпение. Полицията ще претърсва всеки един зрител. Стадионите ще бъдат отцепени, а както пише "L'Equipe", могат да бъдат използвани детектори за метал, дрони и специално обучени кучета, а на козирките на стадионите по всяка вероятност ще бъдат разположени снайперисти. По време на европейското първенство ще са забранени отпуските на полицаите. УЕФА иска да ангажира и 10 000 частни охранители.

Критиците обаче съзират истинското слабо място извън стадионите. Те предупреждават за опасността от атентати извън стадионите, където много фенове се събират, за да гледат мачовете на огромни видеостени. За 51-то Европейско първенство по футбол се очакват 2,5 милиона зрители на стадионите, а в десетте зони за фенове извън тях - още седем милиона. Властите обявиха, че ще вземат строги мерки за сигурност и в тези зони. Входовете и изходите ще бъдат подсигурени, силите за сигурност ще проверяват всеки фен. Предвидено е и видеонаблюдение.

Силите за сигурност отиграват различни варианти за предотвратяване на атентати. Те проведоха учение в град Ним, на което беше симулиран атентат с "мръсна бомба". "Не защото съществува реален риск от подобен атентат, а защото трябва да бъдем подготвени за всякакви изненади", заяви министърът на вътрешните работи Бернар Казньоф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай