Съдиите - Протестъри или политически играчи?

Съдиите - Протестъри или политически играчи? | StandartNews.com

Магистратите на улицата нарушават Конституцията

Всяка вечер сме свидетели на странно взаимодействие. Рамо до рамо маршируват Съюза на съдиите, членове на ДСБ, еколози и представители на "Протестна мрежа". И ако в други подобни случаи търсим причината, този път тя е кристално ясна. А именно - общата им цел. Която

е сваляне на кабинета "Борисов-2"

и предизвикване на предсрочни избори.
Твърде вероятно е да се надяват на ново разпределение на властовите порции. Те вече видяха веднъж как се получи, но явно апетитът идва с яденето. Твърде скромен им се вижда делът от трапезата, изразяващ се в няколко министерски кресла, съветници в МС, директор на Филхармонията и така нататък в списъка по ред на номерата. Сигурно много от недоволните днес вече се виждат като част от следващия служебен кабинет или новото (хипотетично) Народно събрание. Има солидни аргументи за това. Легитимната власт допусна наличието на паралелна, нелигитимна такава, с която се съобразяват всички. Без да има нужното обществено доверие, без да са ходили на избори. И сега прецедентът-инцидент се превръща в обичайно повтарящо се действие. Щом някой не угоди на интересите на групата - тя моментално се разгръща в наглед хаотично, но добре структурирано ветрило по хоризонтала - ДСБ, зелени, "Протестна мрежа", Съюз на съдии.

Този път действията им са прозрачни и лесни за разгадаване. Отиват пред Съдебната палата, викат оставка, искат нови избори и ново правителство.

Очевидно не ги интересува нито Конституцията, нито реформата

Протестиращите съдии до толкова са ангажирани с политическата си активност, че не смогват и една грамотна декларация да напишат по темите, които би трябвало да ги вълнуват. Прочетох последния им текст - там искат независима от политиците прокуратура, а недоволстват срещу превеса на квотата на държавното обвинение в сравнение с излъчените и членове от парламента (според новите промени в Основния закон, съгласно които ВСС се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска). В друг случай бихме казали, че "Америка за България" трябва да си вземе парите, с които финансира Съюза на съдиите, защото не могат една декларация да напишат грамотно. Не го твърдим, защото те всъщност изпълниха другата си цел. Превърнаха се в "Протестна мрежа" на съдебната власт. Нали не мислите, че всички представители на Темида от стотиците районни и окръжни съдилища са членове на посочената организация? Не, но въпросната структура съумя да присвои титлата на говорител по съдебните теми. Така както

"Протестна мрежа" претендира да е последна инстанция

и морален поучител на всичко и всички в държавата.
Това не е лошо. Но нека много достойните и честни съдии да се обозначат и обявят нагледно. Както и да разяснят как дейността им не нарушава Конституцията и законите на страната. Според които те нямат право на политическа активност. Макар и тя да е умело маскирана под някакви си граждански искания. Колкото и граждански бяха скандиранията под прозорците на здравното министерство, че Москов трябва да подава оставка. Има много причини, поради които да се критикуват действията му, но как така недоволни от промени в Конституцията искат да си ходи здравният министър? Защо го наричат предател? Ами по тази логика да подават оставка транспортният Московски и екологичната министърка. Сигурно и те са виновни за провалените идеи на Радан и Христо Иванов?

Скандират "долу мафията". Но къде е тази мафия? При Москов ли? Ако е така - да говорят за проблемите в сектора му, за цените на лекарствата и източването на НЗОК. Но там е деликатно, защото оперират шефовете, нали? Ами не е ли деликатна битката на съдиите срещу решението на 200 депутати? Ако утре те трябва да решават дело, в което страни са да речем БСП и реформаторите, можем ли да сме сигурни, че ще са безпристрастни? При положение, че с едната страна до вчера си бил рамо до рамо по улиците. Тоест ти вече не си рефер на мача, а участник в него. Именно арбитражната функция на съда и осигуряването на нейната независимост е в основата на правовата държава и демокрацията.

Но архитектите на преврата не се вълнуват от ценности и правила

Те искат власт, цялата власт - тук и сега.
Следователно протестът е политически, ръководен от партия Демократи за силна България. Под чието ръководство действат съдиите, еколозите и "Протестна мрежа". Обединени в стройни редици във фронтална атака срещу правителството. Крайната цел на която е оставка на Борисов и предизвикване на предсрочни парламентарни избори, които биха задоволили жаждата за власт на Прокопиев и изброената му вече армия. Наброяваща има-няма до 500 души или половин процент от подкрепилите Реформаторския блок на последния национален вот столичани. Макар и без кой знае каква публична подкрепа групата има силни позиции в политическия пъзел. Защото все още предизвиква респект в определени лидери, които сън не ги лови, че може да се повторят протестите срещу Орешарски. Само че не могат. Нито има кауза, нито обществена енергия за това. Има само пари и добре заплатени организации. Склонни на партизански действия, за да осигурят на спонсора си бленувания комфорт, овладявайки всички лостове за влияние върху третата власт - и в съда, и в прокуратурата.
Има и друго -

позорна симбиоза между съдии и една политическа партия

претендираща за носител на изконната дясна идеология. Според която разделението на властите е най-ярък символ и белег на модерността и развитата държава. Явно ДСБ са демократи само на абревиатура и на думи. Иначе иде реч за най-обикновена корпорация за консумиране на власт. На най-стандартен и познат принцип - с всекиму според нуждите, с всекиму според потребностите. Позволявайки си да перифразирам класическия постулат на Маркс - специалист по чието творчество е самият Иван Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай