Събота,

С една прошка Станишев удари няколко заека

От: Администратор -
6755
С една прошка Станишев удари няколко заека
A
A
A

София. Прошката, която Сергей Станишев поиска за Възродителния процес, е може би закъсняла в исторически аспект, но навременна на фона на омразата и разделението в страната. Свидетели сме на тотален вакуум на консолидиращи послания от всички политически играчи. Вместо това постоянно се атакува етническия мир - конструиран преди две десетилетия и останал си сред малките достойнства на Българския преход. По правило напоследък създаването на етническо напрежение има за цел вдигане на електоралната тежест на националистическите формации и отклоняване взора на българите от наболелите проблеми. Сега дойде поредният чудесен повод за това с бежанската вълна. Покрай нея и цялото неадекватно политическо говорене роди опит да се регистрира една крайно националистическа фашистка формация. Именно в такъв контекст дойде и изявлението на соцлидера Станишев, сякаш за да успокои притесненията на интелигентната и здравомислеща част от обществото ни. Посланието, което бе отправено към българските турци обаче, е знаменателно за бъдещето на двете формации и цяла България. Така или иначе жестът освен с чисто човешки измерения е изцяло политически. На първи план той цели да замени една разделителна линия с друга, но консолидираща. Миналата събота бе наистина един удобен момент, в който БСП и ДПС да затворят най-проблемната страница от своята история. Ходът на Станишев и Местан имаше и чисто тактически измерения. Ставали сме свидетели не веднъж на опитите на други партии да експлоатират тази проблемна ниша. Напоследък клин да вкара в нея редовно се опитва Бойко Борисов. Атаките му, целящи да разбият сътрудничеството между двете партии, неминуемо вкарват стрес сред техните твърди електорати. Особено за по-възрастното поколение от мюсюлманите Възродителният процес си остава душевна рана. Емоционалните травми обаче отдавна не са на дневен ред. Сега стоят икономическите - нисък стандарт, бедност и безработица.
От друга страна е любопитно как твърдият електорат на БСП ще погледне на изявлението на своя лидер. Не е тайна, че червените хардлайнери са с по-националистически уклон и определено гледат с добро око на държавата, пипаща с твърда ръка в миналото и днес. Точно в тази орбита на светоусещане попада и смяната на имената и масовите изселвания преди 1989 г. Най-големият проблем в момента обаче и за социалистите си остават ниските пенсии, високите сметки за парно, ток, вода. И именно тук някъде в социалните очаквания се срещат тези две партии. В политическото уравнение присъства и един парадокс. А именно, че демонстрацията на толерантност се случва в мандат, подкрепен от атакистите, които пък трупат точки именно с националистическото си говорене.

На втори план не бива да се забравя, че в тази нестабилна обстановка политиците вече действат в изчисления за бъдещ вот. Изказването на Станишев също указва някаква колкото управляваща, толкова и предизборна консолидация. Твърдите електорални ядра също сякаш трябваше да бъдат убедени, че всичко вече е в миналото, а добруването им занапред минава именно през сътрудничеството на БСП и ДПС.

Не на последно място извинението на социалистите носи и силен външнополитически оттенък. Със сигурност нашите европартньори ще погледнат с добро око на посланието, което отправи актуалният лидер на ПЕС. Неговият жест наистина е закъснял, но по-добре един политически акт да се състои, отколкото още 20 години да се използва за политическа дъвка пред истинските проблеми на хората


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com