Русия: Западът подкрепя антиправителствени акции

Русия: Западът подкрепя антиправителствени акции | StandartNews.com

София. Ситуацията в Украйна остава напрегната. При това е добре известно, кой и как създаде кризата в тази страни, гласи съобщение публикувано на страницата на посолството на Руската Федерация в България.

Като оспориха абсолютно легитимните действия на законната власт, някои наши западни партньори започнаха да подкрепят антиправителствени акции, насърчаваха участниците им, които преминаха към агресивни силови действия. Бяха превземани и подпалвани административни сгради, имаше нападения срещу полицията, разграбвания на складове с оръжия, издевателства над официални лица в региони, оскверняване на паметниците на героите на Великата Отечествена война, груба намеса в църковните дела. Центърът на Киев и много градове в западната част на Украйна се оказаха превзети от въоръжените национал-радикали с екстремистски, антируски и антисемитски лозунги.
На 21 февруари – почти след три месеца безредици и произвол – беше постигнато споразумение между Президента на Украйна и опозицията, под което се подписаха също така министрите на външните работи на Германия, Полша и Франция. Властите отказаха да въведат извънредно положение, премахнаха правоохранителните органи от улиците. Опозицията пък не изпълни нищо. Незаконните оръжия не бяха предадени, обществените сгради и улиците на Киев не са напълно освободени, радикалите продължават да контролират градове. Вместо обещаното създаване на правителството на националното единство беше обявено формиране на „правителството на победителите". От юридическа гледна точка, събитията, станали в Украйна, са антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта. Сегашното киевско ръководство не е напълно легитимно. Формално В.Ф.Янукович все още е Президент на Украйна.


Върховната Рада на Украйна прие решенията, които ограничават правата на езиковите малцинства, освободи съдиите от Конституционния съд и настоява срещу тях да бъдат заведени наказателни дела. Чуват се искания да бъде ограничено, а и даже да се направи наказуемо използването на руския език, да бъдат забранени неугодните политически партии, да се проведе лустрация. Тоест „победителите" имат намерение да използват плодовете на „победата" си за настъпление срещу правата и основните свободи на човека.


Всичко това предизвика възмущение в източните и южните области на Украйна, в Автономна Република Крим, където живеят милиони руснаци, които не желаят подобен сценарий да се повтори у тях. В ситуацията на постоянни заплахи от насилствени действия от страна на ултранационалистите, които подлагат на опасност живота и законните интереси на руснаците и цялото рускоезично население, бяха създадени народни отряди за самоотбрана, на които вече се наложи да пресичат опитите на силовото превземане на административни сгради в Крим и внасянето на оръжия и боеприпаси на полуострова. Постъпва информация за подготовка на нови провокации, в това число срещу Черноморския флот на Русия на територията на Украйна.


В тези условия законно избраните власти на тази Автономна Република се обърнаха към Президента на Русия с молба да окаже съдействие за възстановяването на спокойствието в Крим.


В пълно съответствие с руското законодателство, във връзка с извънредната ситуация в Украйна, заплахата за живота на руските граждани, нашите сънародници, личния състав на Черноморския флот на Руската Федерация в Украйна Президентът на Русия внесе в Съвета на Федерацията обръщение за използването на Въоръжените сили на Русия на територията на Украйна до нормализирането на обществено-политическата обстановка в тази страна.


Съветът на Федерацията подкрепи това обръщение, което, както се надяваме, ще отрезви радикалите. Става дума за защитата на нашите граждани и сънародници, за защитата на най-главното право на човека – право на живот. В обстановката, възникнала не по наша вина, мерките, които предприемаме, са адекватни и абсолютно законни.
Тези, които се опитват да трактуват ситуацията едва ли не като агресия, заплашват със „сериозни последици" и бойкоти, – това са същите наши партньори, които последователно и настойчиво насърчаваха близките до тях политически сили за ултиматуми и отказ от диалога, за игнориране на притесненията на юга и изтока на Украйна и в резултат – за поляризирането на украинското общество. Всеки път когато се случва нещо, което според тях не е „правилно", следват заявления на официални лица за санкции срещу Русия. Като не си правят труд да се ориентират в сложните процеси, ставащи в украинското общество, да преценят обективно обстановката, която продължава да деградира след силовото превземане на властта в Киев от страна на радикалните екстремисти, нашите американски партньори, в частност, оперират със стереотипите от „студената война", като предлагат да бъдат наказани не организаторите на държавния преврат, а Руската Федерация. Беше обявено за замразяването на сътрудничеството във военната сфера, за преустановяването на диалога по формирането на нови рамки на търговско-инвестиционните връзки, за отмяната на планираните по-рано контакти на различни равнища. Обещават нови мерки – даже въпреки това, че щетите неизбежно ще бъдат взаимни.


Смятаме за неприемливи и контрапродуктивни заплахите, адресирани до Русия. Изхождаме от това, че нашите действия са изключително легитимни. Нашата позиция е била и остава последователна и открита. Ако за отделни западни политици Украйна е само територия на геополитическата игра, за нас тя е братска страна, с която ни свързва общата многовековна история. Русия е заинтересувана от стабилна и силна Украйна, в която се осигуряват законните права и интереси на украинците, нашите сънародници и всички граждани. Призоваваме да се прояви отговорен подход и над всичко да бъдат поставени интересите на украинския народ. Необходимо е да бъде осигурено изпълняването на задълженията, определени в Споразумението от 21 февруари, включително започване на процеса на конституционна реформа с участието и цялостното вземане под внимание на интересите на всички без изключение региони на Украйна за по-нататъшно одобряване на общонароден референдум, създаване на правителството на националното единство, разоръжаване на незаконните формирования и тяхното премахване от улиците на украинските градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай