Родителите на пияните шофьори също носят вина

Родителите на пияните  шофьори също носят вина  | StandartNews.com

Как могат да се намалят жертвите на пътя ?
Доколко предлаганите промени в Закона за движение по пътищата ще дадат резултат. Потърсихме за коментар Нели Петрова, депутат от ГЕРБ и майка на 20-годишната Лора, която беше прегазена преди 4 г. на пешеходна пътека във Варна.

Отпреди 4 години, откакто убиха нашите деца, алармираме, че за убийство на пътя след употребен алкохол и без книжка виновниците трябва да влизат в затвора. За тези 4 години още толкова много деца си отидоха по същия нелеп начин. Не бях се замислила по тези въпроси, преди да загине моята дъщеря. Живеех в чужбина и там успях да я опазя, но в България- не. Когато децата ми учеха в Гърция, там им преподаваха как се пресича и как трябва да се пазят. Затова ги пусках сами да ходят в Атина. Аз съм депутат и ще направя всичко възможно много неща да се случат, въпреки че усещам някакво нежелание за законови промени.

Но ето стана нов инцидент, дете в Сливен е прегазено от човек без шофьорска книжка и след употреба на алкохол. Добре, ще го вкараме шофьора в затвора, но кой му даде тази кола? Този,който му е дал автомобила, също трябва да носи отговорност. Стигаме до възпитанието. Всичко започва от семейната среда, защото който родител даде ключове на детето си, след като знае, че е употребило алкохол и е без шофьорска книжка, той го праща или да убие някого или на сигурна смърт.

Задължително е да бъдат криминализарани гонките с коли. При тях има огромен риск да бъдат буквално убивани хората по улиците и по тротоарите. Мисля, че моята дъщеря загина при гонка между два мотора.
Друг проблем е инфраструктурата на градовете, която вече не може да поеме толкова много автомобили. Мисля, че тук също държавата трябва да се намеси. Предстои да видим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай