Рискуваме да влезем в перманентна криза

Кольо Колев, социолог

Рискуваме да влезем в перманентна криза | StandartNews.com

Замерянето на парламента с яйца и домати можеше да се очаква. Благовидните, усмихнатите, протестиращите с кучета, велосипеди, балони и малки деца, които раздават цветя и минерална вода на полицаите, са заменени от друг тип демонстранти - малобройни, но брутални и гневни.

Причината за тази разлика е много ясна. Протестиращите на Орлов мост се възмущават от назначенията на кабинета и всичко друго, което е свързано с подобни неща. Тези, които са пред парламента, имат конкретна цел - сваляне на правителството. Тази цел се споделя и от ГЕРБ като цяло, и от Цветан Цветанов в частност, който по този начин разчита да се измъкне от съдебна отговорност.

А също и от малките партии, които не влязоха в парламента, и които също ще търсят дестабализация. Всички тези субекти са заинтересувани да искат нови предсрочни избори. Напускането на парламента от "Атака" наистина може да блокира окончателно работата на Народното събрание и да се стигне до въпросната оставка на кабината, както намекна и самият премиер Пламен Орешарски. По-нататък процедурата е известна - разпускане на парламента, служебно правителство и нови избори.

Но всичко това ще има своята икономическа и социална цена. Защото така страната ще влезе в една перманентна спирала на политическа нестабилност. Няма никакво съмнение, че следващият парламент и излъченото от него правителство ще бъдат също толкова нестабилни. В този смисъл протестиращите дори не си дават сметка, че исканията им едновременно за нови избори и за промени в Избирателния кодекс, които да увеличат шансовете на малките партии, са несъстоятелни, защото са взаимно изключващи се. Ако Орешарски подаде оставка, това означава служебно правителство и разпускане на парламента. Следвателно, няма кой да приеме подобен закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай