Неделя,

Рискуваме да влезем в перманентна криза

От: Failed to load user -
3739
Рискуваме да влезем в перманентна криза
A
A
A

Замерянето на парламента с яйца и домати можеше да се очаква. Благовидните, усмихнатите, протестиращите с кучета, велосипеди, балони и малки деца, които раздават цветя и минерална вода на полицаите, са заменени от друг тип демонстранти - малобройни, но брутални и гневни.

Причината за тази разлика е много ясна. Протестиращите на Орлов мост се възмущават от назначенията на кабинета и всичко друго, което е свързано с подобни неща. Тези, които са пред парламента, имат конкретна цел - сваляне на правителството. Тази цел се споделя и от ГЕРБ като цяло, и от Цветан Цветанов в частност, който по този начин разчита да се измъкне от съдебна отговорност.

А също и от малките партии, които не влязоха в парламента, и които също ще търсят дестабализация. Всички тези субекти са заинтересувани да искат нови предсрочни избори. Напускането на парламента от "Атака" наистина може да блокира окончателно работата на Народното събрание и да се стигне до въпросната оставка на кабината, както намекна и самият премиер Пламен Орешарски. По-нататък процедурата е известна - разпускане на парламента, служебно правителство и нови избори.

Но всичко това ще има своята икономическа и социална цена. Защото така страната ще влезе в една перманентна спирала на политическа нестабилност. Няма никакво съмнение, че следващият парламент и излъченото от него правителство ще бъдат също толкова нестабилни. В този смисъл протестиращите дори не си дават сметка, че исканията им едновременно за нови избори и за промени в Избирателния кодекс, които да увеличат шансовете на малките партии, са несъстоятелни, защото са взаимно изключващи се. Ако Орешарски подаде оставка, това означава служебно правителство и разпускане на парламента. Следвателно, няма кой да приеме подобен закон.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички